Na hlavný obsah

Českí vynálezcovia našli spôsob, ako vykurovať dom 50 rokov zadarmo. Stačí na to piesok a špeciálne zariadenie

Systém si vyžaduje vyššiu počiatočnú investíciu.

Českí vynálezcovia našli spôsob, ako vykurovať dom 50 rokov zadarmo. Stačí na to piesok a špeciálne zariadenie
Na ilustračnej snímke rodinný dom. Foto: TASR

Českí vynálezcovia prišli na to, ako v zime ušetriť na kúrení domu. Predstavili vynález, ktorý je založený na princípe akumulácie tepla v piesku. Prax by mala byť taká, že ľudia si zakúpia akumulačné zariadenia a po celú dobu jeho životnosti už nebudú nič ďalšie platiť. Životnosť sa pritom odhaduje na 50 rokov, informuje český spravodajský web Novinky.cz.

Ako informoval technický partner vývojárskej firmy Miloslav Žára, pieskové úložisko funguje ako akumulátor energie. Pre domy ho stačí ohrievať na teplotu 400 stupňov Celzia. Piesok stratí iba päť až desať percent z tepla za sedem mesiacov, čo postačí na vykurovanie celej zimy bez ďalších nákladov.

Výrobca predpokladá, že piesok je možné umiestniť na rôzne miesta na pozemku – do záhradných nádob alebo zakopať do zeme. Musí byť izolovaný špeciálnymi materiálmi, aby odrážal väčšinu vyžarovaného a unikajúceho tepla späť do zásobníka.

Návrh pieskového systému pre rodinný dom.
Návrh pieskového systému pre rodinný dom.Foto: Watt plus s.r.o.

Žára pre český web zdôraznil, že vlastnosti piesku zostávajú dlhodobo stabilné a akumulačné schopnosti tohto materiálu sa v čase nemenia. Na bežný rodinný dom je potrebných 100 kubických metrov piesku, z takého množstva bude systém schopný získať až desať MWh uloženého tepla.

Aj náhle ohrozenie alebo výpadok elektrickej energie by systému nemal spôsobiť žiadne problémy. Systém si vyžaduje vyššiu počiatočnú investíciu. Pre rodinný dom by sa mohla vyšplhať až na viac ako 60-tisíc eur (1,5 milióna českých korún). Prevádzkové náklady sú pritom minimálne alebo úplne nulové. Systém nezaťažuje životné prostredie, neprodukuje emisie a k fungovaniu nevyžaduje žiadne chemické látky.

Vykurovací systém predstavili nedávno Česi na medzinárodnom strojárenskom veľtrhu. S témou pieskových batérií však neprišli prví. Fíni tento nápad prestavili už minulý rok. Česi však navrhli a predstavili celý systém s použitím týchto pieskových batérií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet