Na hlavný obsah

Český premiér Fiala chápe rozhorčenie ministerky obrany, ČR bude v OSN naďalej presadzovať svoje záujmy

Ministerka obrany vyzvala na vystúpenie z OSN.

Český premiér Fiala chápe rozhorčenie ministerky obrany, ČR bude v OSN naďalej presadzovať svoje záujmy
Český premiér Petr Fiala a ministerka obrany Jana Černochová. Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Premiér Petr Fiala (ODS) uviedol, že rozhorčenie ministerky obrany Jany Černochovej (ODS) nad rezolúciou Organizácie Spojených národov (OSN) ku Gaze chápe. Ministerský predseda to oznámil Denníku N.

Následne vo vyjadrení pre ČTK uviedol, že Česko spoločne napríklad so Spojenými štátmi či Rakúskom hlasovalo v súlade s tým, čo dlhodobo zastáva.

Česko podľa Fialu bude v organizácii naďalej presadzovať svoje postoje a presviedčať o ich správnosti ďalšie štáty. Černochová vyzvala pre rezolúciu vyzývajúcej okrem iného na humanitárne prímerie medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a Izraelom na vystúpenie Česka z OSN.

„Chápem rozhorčenie pani ministerky nad rezolúciou OSN, ktorá neodsúdila terorizmus Hamasu v Izraeli. Česko spoločne napríklad s USA alebo Rakúskom hlasovalo v súlade s tým, čo dlhodobo zastávame,“ uviedol Fiala.

„V OSN budeme naďalej presadzovať naše postoje a presviedčať o ich správnosti ďalšie štáty,“ poznamenal. Považuje za dôležité, aby hlas a názory Česka na pôde OSN zaznievali.

Černochová vyzvala na vystúpenie z OSN

V súvislosti s hlasovaním OSN Černochová na sociálnej sieti X uviedla, že sa za ňu hanbí a Česko nemá v organizácii fandiacej teroristom čo robiť.

Minister financií Zbyněk Stanjura (ODS) považuje výzvu Černochovej za výsledok frustrácie z rezolúcie k Izraelu. O pozíciu vlády podľa neho nejde, povedal v nedeľu v televízii CNN Prima News.

Vicepremiér a minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) osobné rozhorčenie a frustráciu ministerky chápe, odchod z OSN však podľa neho nie je riešením. „Takýto krok by neprospel ani ČR, ani OSN a vo výsledku ani samotnému Izraelu,“ poznamenal na sociálnej sieti X.

Vicepremiér a minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na tej istej sieti myšlienku vystúpenia z OSN jednoznačne odmietol. „Charta OSN a medzinárodný poriadok z nej odvodený je doslova štítom českej štátnej nezávislosti a suverenity,“ uviedol.

Pre stredne veľké krajiny, ako je Česko, podľa Bartoša nie je výhodné živoriť vo svete, kde neplatia žiadne pravidlá a silnejšie hoduje na úkor slabšieho. „História 20. storočia nám jasne ukázala, aké tragické dôsledky mala pre český národ absencia medzinárodného poriadku,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet