Na hlavný obsah

Cintoríny budú otvorené dlhšie, doprava posilnená. Mestá a obce sa pripravujú na Dušičky

Polícia varuje, že pietne miesta lákajú v tomto čase aj zlodejov.

Cintoríny budú otvorené dlhšie, doprava posilnená. Mestá a obce sa pripravujú na Dušičky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestá pripravujú cintoríny na nápor návštevníkov. V Nitre posilnia mestskú autobusovú dopravu i monitorovanie mestskou políciou. Radnica tiež predĺžila otváracie hodiny Správy cintorínov, kde môžu ľudia uhradiť poplatok za nájom hrobových miest. Uľahčiť úpravu hrobov má novinka na cintoríne vo Vrábľoch.

Radnica vo Vrábľoch ponúka návštevníkom cintorínov náradie na úpravu hrobov. Zapožičajú si ho priamo zo stojana vedľa chodníka. Mesto verejnosť upozorňuje aj na krátkodobé zjednosmernenie ciest.

„Chceme vytvoriť aj dostatok parkovacích priestorov,“ povedal primátor mesta Vráble Viktor Németh. V Nitre k cintorínom posilnia linky mestskej autobusovej dopravy. Mestská polícia tam už teraz zabezpečuje zvýšený dohľad.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovali redaktori Dominika Kusá a Miroslav Lyko:

„Budeme monitorovať aj situáciu na parkoviskách, keďže bude zvýšený nápor na parkovné miesta,“ vyhlásil náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň.

Mesto na všetkých svojich cintorínoch zakázalo v týchto dňoch akékoľvek stavebné a kamenárske práce. Cintoríny budú od stredy (1. 11.) do nedele (5. 11.) otvorené nepretržite.

„Takisto riešime, čo s odpadmi. Každý týždeň vyvezieme približne 60 ton odpadov zo všetkých cintorínov,“ prezradil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

V období pred Dušičkami spustili mladí vývojari v Nitre projekt, vďaka ktorému si cez QR kód na náhrobnom kameni môžu pozostalí oživiť životný príbeh zosnulého.

„Si viete dať pod jeden QR kód napríklad fotografie zosnulého, takisto životopis a všetky spomienky, ktoré si tam chcete uchovať,“ vysvetlil spoluautor projektu V našich srdciach Matej Ruttkay.

Cintoríny budú v špeciálnom režime

V špeciálnom režime bude v nasledujúcich dňoch fungovať aj všetkých 12 cintorínov v Trenčíne. Budú otvorené dlhšie a na poriadok bude dohliadať mestská polícia.

„Všetky mestské cintoríny sú až do 4. novembra otvorené dlhšie, od 7.00 do 20.00 h. Pri každom cintoríne pristavili veľkoobjemový kontajner na odpad,“ informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Mesto posilní aj dopravu. „Na prvého novembra sme spoločne s dopravcom MHD Trenčín pripravili posilovú linku 32. Bude premávať zo stanice k centrálnemu cintorínu po celý deň,“ dodala Ságová.

Trenčianske kvetinárstva majú zatiaľ takzvaného dušičkového sortimentu dostatok. Stále dorábajú aranžmány zo živých komponentov. Je o ne čoraz väčší záujem. Stálicami sú kvety v črepníkoch.

„Tento rok máme mega chryzantémy, nám krásne vyrástli. Veľmi sa páčia ľuďom tie kombinované a najviac, čo sa predáva, je žltá, svietivá farba“ prezradila majiteľka kvetinárstva v Trenčíne Mária Nezníková.

Polícia varuje, že pietne miesta lákajú v tomto čase aj dlhoprstých. Treba sa tak mať na pozore aj pri spomínaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny