Na hlavný obsah

Deportácie môžu byť v Nemecku ľahšie a rýchlejšie, schválila to tamojšia vláda

Zákon posúdi Spolkový snem.

Deportácie môžu byť v Nemecku ľahšie a rýchlejšie, schválila to tamojšia vláda
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Nemecká vláda schválila návrh zákona na zrýchlenie a uľahčenie deportácií neúspešných žiadateľov o azyl a cudzincov bez potrebných dokladov na pobyt. Na tlačovej konferencii to v stredu (25. 10.) oznámila spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Potrebu rýchlejšieho vyhosťovania zdôvodnila okrem iného súčasnou záťažou starostlivosti o migrantov, ktorá Nemecku komplikuje jeho humanitárne záväzky. Legislatívu teraz posúdi Spolkový snem.

„Kto nemá právo zostať v tejto krajine, musí odísť,“ povedala Faeserová. „Je to dôležité, aby sme ďalej mohli poskytovať humanitárnu pomoc ľuďom, ktorí na ňu majú nárok a ktorých musíme chrániť pred vojnou a terorizmom. Príkladom je 1,1 milióna ukrajinských vojnových utečencov, „uviedla.

Faeserová považuje za nevyhnutné aj čo najviac obmedziť nelegálnu migráciu, aby Nemecko právo na azyl ochránilo. V boji proti prevádzačom Nemecko pred týždňom obnovilo hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom a pokračuje v kontrolách na hranici s Rakúskom.

Schválený návrh zákona počíta s tým, že maximálna doba takzvanej vyhosťovacej väzby sa predĺži z existujúcich desiatich na 28 dní. Táto väzba slúži vtedy, ak hrozí, že deportovaný sa bude odchodu vyhýbať.

Efektívnejší proces aj so zločincami a prevádzačmi

Vláda chce tiež urýchliť a zjednodušiť deportácie zločincov a prevádzačov. Polícia v takýchto prípadoch získa viac právomocí, kedy bude môcť napríklad prehľadať v bytoch dátové nosiče a dokumenty, aby zistila štátnu príslušnosť.

Návrh cieli aj na zníženie záťaže úradov, preto sa umožní predĺženie pobyt v azylových zariadeniach z existujúcich troch na šesť mesiacov.

Nemecké médiá nevylučujú, že návrh v parlamente prejde zmenami, keďže proti aktuálnej podobe majú výhrady koaliční Zelení. Dôraznejšiu deportačnú politiku naopak podporuje sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz. „Musíme konečne vyhosťovať vo veľkom,“ povedal v rozhovore v magazíne Der Spiegel.

Od januára do júna bolo z Nemecka podľa vládnej bilancie deportovaných 7861 ľudí, najčastejšie do Rakúska, Gruzínska a Severnej Macedónska. Vládna štatistika z konca júna uvádza, že k tomuto termínu muselo krajinu opustiť 279-tisíc ľudí.

Deportácia však skutočne hrozí len časti z nich, keďže zhruba 225-tisíc ľudí je v takzvanom režime strpenie, keď v Nemecku môžu dočasne zostať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet