Na hlavný obsah

Drony zaútočili na základňu v Iraku, kde pôsobia vojaci USA. Armáda ich zneškodnila

Incident sa stal niekoľko hodín po výbuchu v nemocnici v pásme Gazy.

Drony zaútočili na základňu v Iraku, kde pôsobia vojaci USA. Armáda ich zneškodnila
Na snímke je konvoj amerických vojakov. Foto: RTVS

Americká armáda zneškodnila dvojicu dronov pred tým, ako zaútočili na leteckú základňu Ajn al-Asad v Iraku, kde pôsobia americkí vojaci.

Agentúre Reuters to oznámili dvaja nemenovaní americkí predstavitelia, ktorí odmietli uviesť, koho z útoku podozrievajú.

Incident sa stal niekoľko hodín po výbuchu v nemocnici v pásme Gazy, pri ktorom zomrelo najmenej 500 ľudí a navzájom sa z neho obviňujú hnutia Hamas a Izrael, partner USA na Blízkom východe.

Washington je po utorkovej tragickej udalosti v Gaze „v stave zvýšenej bdelosti“, podotýka Reuters.

Líder Hamasu Ismáíl Haníja povedal, že okrem Izraela na úmrtiach Palestínčanov nesú vinu Spojené štáty, pretože „kryli izraelskú agresiu“. Libanonský Hizballáh zase na stredu, keď má Izrael navštíviť americký prezident Joe Biden, vyhlásil „deň hnevu“ proti Izraelu.

O konflikte, a zrejme cestách k jeho deeskalácii, mal Biden rokovať na summite s jordánskym kráľom Abdalláhom II., egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a šéfom palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom. Jordánska diplomacia podujatie zrušila v utorok neskoro večer po výbuchu nemocnice v Gaze.

Biden v stredu priletí do Izraela a stretne sa s premiérom Benjaminom Netanjahuom aj prezidentom Jicchakom Herzogom. Zúčastniť by sa mal aj zasadnutia vojnového kabinetu. Podľa hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho chce Biden izraelským predstaviteľom „pokladať aj tvrdé otázky“, ale pýtať sa bude „ako skutočný priateľ Izraela“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet