Na hlavný obsah

Európska únia pripravuje zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine, uviedol šéf únijnej diplomacie

Zároveň vyjadril nádej, že štáty dospejú k rozhodnutiu do konca roka.

Európska únia pripravuje zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine, uviedol šéf únijnej diplomacie
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia pripravuje zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine a tiež dlhodobé bezpečnostné záväzky voči Ruskom napadnutej krajine. Pri návšteve Kyjeva to v nedeľu (1. 10.) podľa agentúry Reuters uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Zároveň vyjadril nádej, že únijné štáty dospejú k rozhodnutiu o zvýšení pomoci „do konca roka“.

Vyhlásenie nasleduje po tom, čo zákon o núdzovom financovaní americkej vlády schválený americkým Kongresom nezahŕňal pomoc Ukrajine. Schopnosť Ukrajincov brániť sa ruskej invázii je do veľkej miery závislá od pomoci od zahraničných partnerov.

Borrell na tlačovej konferencii po nedeľňajšom rokovaní s ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom v Kyjeve povedal, že „predložený návrh“ ukazuje, že EÚ plánuje zvýšiť vojenskú pomoc Ukrajine.

„Uvidíme, čo sa stane v USA, ale z našej strany budeme pokračovať v podpore a vo zvyšovaní našej podpory,“ reagoval Borrell na otázku ohľadom hlasovania vo Washingtone. „Ukrajinci bojujú s všetkou svojou odvahou a schopnosťami,“ dodal s tým, že ak EÚ chce, aby boli úspešnejší, „musíme im poskytnúť lepšie a väčšie zbrane“.

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X Borrell tiež napísal, že blok chystá „dlhodobé bezpečnostné záväzky voči Ukrajine“. Bližšie ich nespresnil.

Reakcia Umerova

Umerov, ktorého ukrajinský parlament schválil ako ministra obrany začiatkom septembra, vo vyhlásení na X poďakoval Borrellovi za „pokračujúcu podporu“. Uviedol, že schôdzka bola „východiskovým bodom pre skvelú spoluprácu“.

Rozhovory sa podľa neho týkali vojenskej pomoci EÚ vo forme delostrelectva a munície, protivzdušnej obrany, prostriedkov elektronického boja a dlhodobých programov pomoci a výcviku a tiež presunu zbrojnej výroby na Ukrajinu.

Víkendové schválenie zákona o núdzovom financovaní na najbližších 45 dní na poslednú chvíľu odvrátilo ochromenie amerických vládnych úradov. Teda takzvaný shutdown. Zákon však nakoniec nezahrnul šesť miliárd dolárov (zhruba 5,67 miliárd eur) na pomoc Ukrajine. Tie obsahoval skorší návrh z dielne demokratov. Americký prezident Joe Biden v nedeľu ubezpečil Ukrajinu o pokračujúcej pomoci. Uviedol, že USA „za žiadnych okolností nesmú pripustiť prerušenie americkej pomoci Ukrajine“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet