Na hlavný obsah

Francúzsky prezident a britský premiér sa zaviazali spolupracovať. Chcú zabezpečiť pomoc civilistom v pásme Gazy

Zhodli sa na tom, že Izrael má právo na sebaobranu.

Francúzsky prezident a britský premiér sa zaviazali spolupracovať. Chcú zabezpečiť pomoc civilistom v pásme Gazy
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Rishi Sunak v nedeľu (30.10.) hovorili o potrebe zvýšenia dodávok humanitárnej pomoci do pásma Gazy a o obavách z možnej eskalácie konfliktu na Blízkom východe. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Macron a Sunak sa v telefonáte zhodli, že Izrael má právo na sebaobranu v súlade s medzinárodným a vojnovým právom, uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác. Dodal, že obaja lídri hovorili aj o snahách o prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v pásme Gazy.

Francúzsky prezident a britský premiér sa podľa hovorkyne britskej vlády zaviazali spolupracovať, aby zabezpečili, že sa k civilistom v pásme Gazy dostanú potraviny, voda, lieky a palivo. Chcú tiež pomôcť s evakuáciou cudzincov z tejto palestínskej enklávy.

Obaja lídri vyjadrili obavy z rizika eskalácie konfliktu na Blízkom východe, najmä v Predjordánsku, kde v uplynulých týždňoch vzrástlo násilie, povedala hovorkyňa.

Sunak a Macron sa zhodli, že sa nesmie zabúdať na dlhodobú budúcnosť regiónu a na potrebu dvojštátneho riešenia. „Zdôraznili, že Hamas nezastupuje Palestínčanov a že jeho barbarstvo by nemalo podkopávať legitímne ambície palestínskeho národa,“ uviedol po telefonáte úrad britskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet