Na hlavný obsah

Jordánsko sa obáva regionálneho konfliktu, Spojené štáty požiadalo o nasadenie protivzdušnej obrany Patriot

Jordánsko patrí k verným spojencom USA.

Jordánsko sa obáva regionálneho konfliktu, Spojené štáty požiadalo o nasadenie protivzdušnej obrany Patriot
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jordánsko požiadalo Spojené štáty, aby na jeho území nasadili batérie systému protivzdušnej obrany Patriot na posilnenie obrany v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe. Uviedol to v nedeľu (29.10.) hovorca jordánskej armády, informuje agentúra Reuters.

Niekoľko batérií amerického systému protivzdušnej obrany Patriot bolo v Jordánsku rozmiestnených v roku 2013 z dôvodu občianskej vojny v susednej Sýrii pre obavy z eskalácie konfliktu.

Jordánski predstavitelia sú teraz znepokojení, že by boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas mohli prerásť do regionálneho konfliktu.

USA vyslali do regiónu aj lietadlové lode

„Požiadali sme americkú stranu, aby pomohla posilniť náš obranný systém pomocou systému protivzdušnej obrany Patriot,“ povedal hovorca jordánskej armády v štátnej televízii.

Patriot patrí k najpokročilejším americkým systémom protivzdušnej obrany a je zvyčajne nedostatkový, keďže oňho Washington žiadajú spojenci po celom svete, píše Reuters.

Spojené štáty v uplynulých týždňoch posilnili svoju vojenskú prítomnosť na Blízkom východe a do regiónu vyslali aj dve svoje lietadlové lode. Reagovali tak na vypuknutie konfliktu medzi Izraelom a Hamasom.

Jordánsko patrí k verným spojencom USA na Blízkom východe a každoročne hostí amerických vojakov na rozsiahlych vojenských cvičeniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet