Na hlavný obsah

Vzťah Roberta Fica k Ukrajine mohol poznačiť veľmi osobný dôvod: Politico píše o udalosti z roku 2009

Jeho vzťah k Ukrajine rozobral denník Politico.

Vzťah Roberta Fica k Ukrajine mohol poznačiť veľmi osobný dôvod: Politico píše o udalosti z roku 2009
Predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: SITA/Diana Černáková

Bruselský denník Politico si všíma antipatiu Roberta Fica (Smer-SD) k Ukrajine a pýta sa, čo je je príčinou. Komentátor Politica usudzuje, že postoj Fica vychádza z historických sympatií Slovenska k Rusku. Existuje však aj veľmi osobný dôvod. Podľa neho staronový premiér cíti k Ukrajine zášť za to, ako s ním v roku 2009 zaobchádzali v Kyjeve.

V čase, kedy bol Fico premiérom, 7. januára 2009, sa rozhorel dlhotrvajúci spor medzi Ruskom a Ukrajinou o zemný plyn a jeho tok cez Ukrajinu do krajín EÚ sa zastavil. Pre Bratislavu to znamenalo krízu uprostred zimy, píše Politico. Odstávka stála slovenskú ekonomiku približne 100 miliónov eur denne, keďže továrne sa museli zatvoriť.

Fico volal vtedajšiemu ruskému premiérovi Vladimírovi Putinovi i ukrajinskej šéfke kabinetu Julie Tymošenkovej, aby sa dodávky plynu obnovili. Skoro ráno 14. januára pristál v Kyjeve aj s delegáciou. Politico opisuje, že Ukrajinci ich prijali tri hodiny po prílete a na stretnutí sa na ich prekvapenie zúčastnili aj zástupcovia tlače.

Za prítomnosti kamier tak strávila Julia Tymošenková 20 minút nadávaním Robertovi Ficovi za to, že sa v spore o plyn postavil na stranu Moskvy. „Bola to absolútne nepríjemná situácia, bol červený od zlosti,“ hovorí pre Politico anonymný zdroj.

Slováci potom odleteli do Moskvy, kde ich Vladimír Putin privítal na slávnostnej ceremónii v honosnej Jurajskej sieni v Kremli. Teraz sa to Kyjevu vracia, uzatvára bruselský portál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko