Na hlavný obsah

Huliak je neriadená strela, tvrdí o sebe nominant SNS. Argumentuje skúsenosťami poľovníka a plánuje sa obrátiť na súd

Podľa Wiezika má Huliak nulovú kvalifikáciu.

Huliak je neriadená strela, tvrdí o sebe nominant SNS. Argumentuje skúsenosťami poľovníka a plánuje sa obrátiť na súd
Na snímke Rudolf Huliak. Foto: TASR/Ján Krošlák

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy diskutovali Rudolf Huliak (SNS) a Michal Wiezik (PS).

Prezidentka Zuzana Čaputová koncom týždňa potvrdila, že nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Strana SNS, ktorá Huliaka nominovala, reagovala, že na svojom kandidátovi trvá. SNS tvrdí, že prezidentka nerešpektuje ústavné princípy a príkazy. Huliak vo vysielaní RTVS potvrdil, že stanovisko národniarov ostáva nemenné. „Sme konzistentní a nevidíme žiadny právny dôvod na nevymenovanie za ministra životného prostredia,“ vyjadril sa.

Pozrite si celú diskusnú reláciu Sobotné dialógy:

Huliak tvrdí, že v prípade svojho nevymenovania za ministra životného prostredia sa obráti na Ústavný súd SR s ústavnou sťažnosťou. Existuje podľa neho aj plán B, ktorý však nekonkretizoval. Nepovedal, koho ďalšieho by mohla SNS na tento post navrhnúť.

Prezidentka si myslí, že Huliak, ktorý neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy, nemôže viesť rezort, ktorého hlavnou úlohou je ochrana prírody a klimatického systému Zeme. Wiezik v relácii povedal, že dôvodom, ktoré uviedla prezidentka, rozumie. Zdôraznil, že on sám vníma rozsah problematických faktorov pri nominantovi SNS v ešte širšej miere.

Nulová kvalifikácia

Wiezik komentoval, prečo by Huliak nemal viesť rezort životného prostredia. Ide podľa neho o „hodnotové a vedomostné nastavenie pána Huliaka, ktorý jasne antagonisticky vystupuje proti agende na ministerstve životného prostredia, proti environmentálnym politikám“. Doplnil, že Huliak má pre tento post aj nulovú kvalifikáciu. „Tretia vec je možný konflikt záujmov, ktorý je pomerne zásadný,“ uviedol Wiezik.

Pohoršenie vzbudili výroky Rudolfa Huliaka o spochybňovaní klimatickej zmeny, medveďovi ako riadenej biologickej zbrani či výroky o tom, ako by v Číne obesili takých ľudí, ako je ochranár Marián Hletko. Huliak označil za politickú špinavosť používať v rámci volebnej kampane výstrižky z videí „vytrhnuté z kontextu“ a odvolávať sa na ne pri posudzovaní kompetencií na vedenie rezortu.

Kaderník či kotolník ako ministri

Huliak sa vyjadril, že envirorezort doteraz viedol „kotolník, eštébák, človek so strednou školou, ktorý sa vyjadril, že medveď je vegetarián.“ Huliak vyčíta prezidentke, že kým jeho „kádruje“, nemala problém za ministra školstva „vymenovať kaderníka, alebo finančne totálne negramotného pána Matoviča za ministra financií“.

Nominácii R. Huliaka na šéfa envirorezortu sa venovala aj redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

„Hlavný dôvod, prečo nemôže byť vymenovaný Huliak, je ten, že Huliaka nie je za čo stíhať, nie je mu čo vytknúť z morálneho hľadiska, trestnoprávneho hľadiska, Huliaka nevie nikto ovplyvňovať, nevie ho nikto usmerňovať a Huliak je neriadená strela, hlavne čo sa týka preverenia financií, ktoré pretekajú cez ministerstvo životného prostredia,“ vyhlásil Huliak. Doplnil, že skúsenosti má ako dlhoročný poľovník a hovoria zaňho výsledky v pestovaní lesa a pôsobí okrem iného v komisii pre životné prostredie pri Združení miest a obcí Slovenska.

„To, že človek sa venuje poľovníckej agende, pestovaniu lesa, nepopieram, veľmi záslužná činnosť, ale nie pre rezort životného prostredia,“ komentoval Wiezik Huliakove argumenty. Podľa Wiezika by bol Huliakovi bližší rezort pôdohospodárstva.

Celú reláciu Sobotné dialógy nájdete aj v archíve RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko