Na hlavný obsah

Otázniky okolo náhrady za Rudolfa Huliaka: V médiách sa skloňuje meno Tomáša Tarabu

Prezidentka odmieta Huliaka ako šéfa envirorezortu.

Otázniky okolo náhrady za Rudolfa Huliaka: V médiách sa skloňuje meno Tomáša Tarabu
Zľava Rudolf Huliak a Tomáš Taraba. Foto: TASR/Dano Veselský a Pavel Neubauer/koláž RTVS

Prezidentka ešte vo štvrtok (19. 10.) odmietla menovať za ministra životného prostredia Rudolfa Huliaka. Predseda SNS Andrej Danko na jeho nominácii trvá. V médiách sa ako možná náhrada objavilo meno Tomáša Tarabu. Zvolený poslanec za SNS odmietol potvrdiť, či povedie envirorezort.

Koalícia chcela mať vládu vymenovanú čo najskôr. Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej to ale môže oddialiť. Hlas-SD Petra Pellegriniho to komentovať nechcel, keďže problémom nie je nominant ich strany. Budúci predseda parlamentu mal však ešte v stredu (18. 10.) inú predstavu.

„Chceli by sme sa vrátiť k zvyklosti, kedy priamo počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR bude počas jej prerušenia vymenovaná aj nová vláda,“ povedal ešte v stredu Peter Pellegrini. Ani Robert Fico (Smer-SD) sa k rozhodnutiu prezidentky nevyjadril. Z centrály na Súmračnej ulici odkázali, že médiám neposkytnú stanoviská pokiaľ nebude menovaná nová vláda.

Procesu vzniku novej vlády SR sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Bodáková:

Taraba ako náhrada za Huliaka

V médiách sa ako možná náhrada za Rudolfa Huliaka na poste šéfa envirorezortu skloňovalo meno Tomáša Tarabu. „Viete čo, ja nemôžem nič potvrdzovať, ale tieto otázky personálne, prosím vás, riešte s pánom Ficom a Dankom,“ povedal Taraba. Na otázku redaktorky RTVS, či ho môže na chvíľu vyrušiť, odpovedal Andrej Danko: „No tak vy určite nie.“

Tomáš Taraba sa do parlamentu dostal už v roku 2020 na kandidátke Kotlebovej ĽSNS. Z poslaneckého klubu neskôr vystúpil a pôsobil ako nezaradený poslanec. Do júna 2023 bol predsedom strany Život a do parlamentu sa opäť v týchto voľbách dostal na kandidátke SNS.

Andrej Danko však ešte vo štvrtok vyhlásil, že národniari stoja za nomináciou Rudolfa Huliaka. „My sme navrhli ministra životného prostredia a mňa to nezaujíma, čo robí pani prezidentka,“ povedal Danko.

Ak sa Rudolf Huliak nestane ministrom, pre RTVS povedal, že má v parlamente záujem o kreslo šéfa výboru pre pôdohospodárstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko