Na hlavný obsah

Japonsko začalo druhú fázu vypúšťania upravenej odpadovej rádioaktívnej vody z Fukušimy

Pokračovať by mala do 23. októbra.

Japonsko začalo druhú fázu vypúšťania upravenej odpadovej rádioaktívnej vody z  Fukušimy
Členovia občianskych skupín organizujú zhromaždenie, na ktorom požadujú, aby Japonsko zastavilo vypúšťanie upravenej rádioaktívnej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima do oceánu. Foto: TASR/AP

Japonsko vo štvrtok (5. 10.) začalo druhú fázu vypúšťania upravenej odpadovej rádioaktívnej vody z jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu. S odvolaním sa na spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje, o tom informovala agentúra AFP. Podľa agentúry Jonhap by druhá fáza vypúšťania mala pokračovať do 23. októbra.

Japonské médiá odhadujú, že vypustených bude 7 800 ton vody. To je takmer rovnaký objem ako v prvej fáze, ktorá sa uskutočnila v čase od 24. augusta do 11. septembra. Denne by sa teraz do mora malo dostať 460 ton vody.

Japonsko uvádza, že z odpadovej vody odfiltrovali všetky rádioaktívne prvky okrem trícia. Jeho úrovne sú však v bezpečných medziach a nižšie oproti tým, ktoré vypúšťajú jadrové elektrárne v bežnej prevádzke po celom svete.

Zámer Japonska vypustiť túto vodu do oceána schválila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Napriek tomu tento proces vyvoláva kritiku nielen v Japonsku, ale i v susedných krajinách.

Prevádzkovateľ elektrárne TEPCO i japonská vláda tvrdia, že likvidácia upravenej kontaminovanej vody je nevyhnutná. A to napríklad pre obmedzenie nebezpečenstva nekontrolovaného úniku pri ďalšom zemetrasení či cunami.

Vypúšťanie vody sa začalo takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v elektrárni Fukušima. Tú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami.

Kontaminovaná voda je v areáli elektrárne uskladnená v asi tisíc nádržiach. Voda je stále mierne rádioaktívna a pred vypustením do oceánu sa zriedi, aby rádioaktivita dosiahla bezpečné hodnoty a znížil sa tak jej možný vplyv na životné prostredie. Celý proces vypúšťania má trvať desiatky rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet