Na hlavný obsah

Lukašenko: Rusko a Ukrajina sa ocitli v patovej situácii, mali by začať rokovať

Bieloruský vodca je najbližším spojencom Moskvy.

Lukašenko: Rusko a Ukrajina sa ocitli v patovej situácii, mali by začať rokovať
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: ČTK/AP

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko je presvedčený o tom, že Rusko a Ukrajina sa vo vojne ocitli v patovej situácii a mali by zasadnúť k rokovaciemu stolu a diskutovať o ukončení konfliktu.

Lukašenko, ktorý je najbližším spojencom Moskvy, to podľa agentúry Reuters povedal vo videu zverejnenom na webe bieloruskej štátnej agentúry Belta.

„Problémov je dosť na oboch stranách a celkovo je situácia teraz vážne patová. Nikto nemôže nič urobiť a podstatne posilniť alebo posunúť svoju pozíciu,“ povedal Lukašenko o konflikte, ktorý pred viac ako 20 mesiacmi vyvolalo Rusko.

„Musíme si sadnúť k rokovaciemu stolu a dôjsť k dohode,“ poznamenal tiež autoritársky vodca Bieloruska. „Ako som už raz povedal, netreba žiadne predbežné podmienky. Hlavné je, aby sa vydal príkaz stop,“ myslí si.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naposledy v sobotu (28. 10.) zopakoval, že z jeho pohľadu jedinou cestou, ako ukončiť vojnu, je naplniť jeho desaťbodový mierový plán, ktorý počíta s úplným obnovením ukrajinskej teritoriálnej integrity.

Bielorusko síce svojich vojakov do bojov nevyslalo, ale poskytlo Rusku k útoku proti Ukrajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet