Na hlavný obsah

Medzinárodná astronautická federácia má po prvýkrát vo vedení Slováka: Jej viceprezidentom sa stal M. Brichta

Vo vedení bude mať prvýkrát zastúpenie aj región strednej a východnej Európy.

Medzinárodná astronautická federácia má po prvýkrát vo vedení Slováka: Jej viceprezidentom sa stal M. Brichta
Na snímke Michal Brichta, viceprezident Medzinárodnej astronautickej federácie (IAF). Foto: TASR/ František Iván

Michal Brichta sa stal viceprezidentom Medzinárodnej astronautickej federácie (IAF). Po 72 rokoch jej existencie je prvým Slovákom vo vedení IAF. Informovala Renáta Pozdechová z odboru marketingovej komunikácie Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Dodala, že zároveň po siedmich rokoch bude mať zastúpenie vo vedení IAF aj región strednej a východnej Európy.

„Pre rastúci slovenský vesmírny sektor je IAF dôležitým zdrojom nových príležitostí na medzinárodnú spoluprácu. Tá sa stala ešte potrebnejšou po minuloročnom pridružení Slovenska do ESA,“ skonštatoval Brichta.

IAF združuje viac ako 500 členov zo 77 krajín a jej cieľom je rozvíjať mierovú spoluprácu vo vesmírnom sektore. Ide o najväčšie vesmírne agentúry ako ESA, NASA, čínska CNSA, japonská JAXA alebo indická ISRO a podniky vesmírneho priemyslu ako SpaceX, Blue Origin alebo Airbus. Jej vedenie tvorí prezident a 12 viceprezidentov, zväčša to sú vedúci predstavitelia vesmírnych agentúr, firiem a výskumných inštitúcií.

Do funkcie viceprezidenta Brichtu zvolili počas Medzinárodného astronautického kongresu v Baku.

Brichta ako riaditeľ priemyselnej zložky Slovenskej vesmírnej kancelárie pôsobiacej v rámci SARIO sa venuje rozvoju vesmírneho sektora na Slovensku od roku 2019.

Pomohol zvýšiť počet firiem a výskumných inštitúcií pôsobiacich vo vesmírnom sektore a Slovensku stať sa pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). V roku 2021 tak vznikla Slovenská vesmírna kancelária ako spoločný projekt agentúry SARIO a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet