Na hlavný obsah

Microsoft dokončil najväčšiu transakciu v jeho histórii. Prevzal hernú spoločnosť Activision Blizzard

Za prevzatie zaplatí 69 miliárd dolárov.

Microsoft dokončil najväčšiu transakciu v jeho histórii. Prevzal hernú spoločnosť Activision Blizzard
Scény z hry Candy Crush Saga (zľava) od Activision Blizzard a Crash Team Rumble od Activision Publishing. Foto: TASR/AP

Americká softvérová spoločnosť Microsoft v piatok (13. 10.) po dlhom preskúmaní kontrolných úradov dokončila dohodu o prevzatí vývojára hier a vydavateľa interaktívneho zábavného obsahu Activision Blizzard v hodnote 69 miliárd dolárov (takmer 65,6 miliardy eur).

Je to najväčšia transakcia Microsoftu v jeho 48-ročnej histórii, ktorá firme umožní rozšíriť pozíciu na trhu videohier a lepšie konkurovať lídrovi trhu spoločnosti Sony. Microsoft rozptýlil obavy európskych regulačných orgánov z konkurencie a získal priaznivé rozhodnutie amerického súdu. Informuje o tom server CNBC.

Transakciu v apríli zablokoval britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA). Ten uviedol, že by americký počítačový gigant mohol získať kontrolu nad vznikajúcim trhom cloudových hier. Úrad však v piatok prevzatie schválil, pretože upravená dohoda podstatne vyriešila jeho skoršie obavy.

Generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella, ktorý vedie spoločnosť od roku 2014, chce diverzifikovať podnikanie spoločnosti aj mimo jej hlavných oblastí, ako sú operačné systémy a firemný softvér.

Activision je pre Microsoft partnerom aj konkurentom. Je to jedna z mála veľkých spoločností, ktorá vydáva populárne hry, ktorých výroba môže stáť stovky miliónov dolárov.

Dohoda medzi Microsoftom a firmou Activision bola najväčšou skúškou globálnej moci CMA v boji proti technologickým gigantom od odchodu Británie z Európskej únie, píše CNBC. Proti bola predtým aj americká Federálna obchodná komisia, ale po tom, ako sa jej dohodu nepodarilo zastaviť, zostala CMA osamotená.

Spojenie oboch firiem je najväčším obchodom v hernom priemysle. Akvizícia upevní silu Microsoftu v hernom priemysle. Do portfólia získa tituly, ako sú Call of Duty, World of Warcraft a Candy Crush. Microsoft sa vďaka transakcii stáva treťou najväčšou hernou firmou na svete podľa výšky tržieb za spoločnosťami Tencent a Sony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika