Na hlavný obsah

Mimoriadny výrub stromov na Donovaloch spôsobil dopravné obmedzenia, trvať budú do konca roka

Lesy SR odstraňujú suché a poškodené stromy.

Mimoriadny výrub stromov na Donovaloch spôsobil dopravné obmedzenia, trvať budú do konca roka
Výrub stromov na horskom priechode Donovaly. Foto: RTVS

Lesy Slovenskej republiky vykonávajú na horskom priechode mimoriadnu ťažbu. Odstraňujú suché a poškodené stromy, ktoré by najmä v zimných mesiacoch mohli pod ťarchou snehu padnúť na cestu. Vodiči sa musia pripraviť na dopravné obmedzenia, práce by mali trvať do konca roka.

Výrub stromov prebieha na oboch stranách horského priechodu Donovaly, pri obci Staré Hory od Banskej Bystrice a pri obci Korytnica smerom od Ružomberka. Vykonávajú ho Lesy SR na podnet od Slovenskej správy ciest.

„Stromy bolo a je potrebné odstrániť hlavne z dôvodu, že svojím pádom môžu spôsobiť nielen škody na majetku občanov, ale hlavne môže dôjsť k fatálnym situáciám, kedy môže byť ohrozený aj život účastníkov cestnej premávky,“ povedal Ján Šarík z Lesov SR.

Situáciu na Donovaloch monitoroval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Lesníci odstraňujú suché, nahnuté a poškodené stromy v ochrannom pásme, teda 25 až 30 metrov od okraja cesty. „Na úseku 1,8 kilometra pôjde zhruba o 1 200 až 1 300 stromov. Všetko bude záležať od posúdenia pri realizácii týchto prác,“ dodal.

Slovenská správa ciest vyzýva všetkých vodičov na trpezlivosť pri dočasných dopravných obmedzeniach.

„Ide to v nejakých 20-minútových intervaloch, kedy sa pospúšťajú stromy na cestu a potom sa odpratávajú. Bohužiaľ, iným spôsobom sa to riešiť nedá. V teréne je dosť strmý svah a neviete korigovať, kde strom dopadne, tým pádom musí byť premávka uzavretá,“ vysvetlil riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Banská Bystrica Miloš Kreth.

Lesníci by chceli mimoriadnu ťažbu na Donovaloch ukončiť do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny