Na hlavný obsah

Možné koalície: Smer-SD so silným mandátom, vláda bez Hlasu zrejme nevznikne

Progresívne Slovensko ťahá za kratší koniec.

Možné koalície: Smer-SD so silným mandátom, vláda bez Hlasu zrejme nevznikne
Predseda strany SMER-SD Robert Fico počas volebnej noci. Foto: TASR/Pavol Zachar

Do Národnej rady SR poslali voliči sedem kandidujúcich subjektov. Jasným víťazom sa stala strana Smer-SD, ktorá získala 42 mandátov. Druhé Progresívne Slovensko bude mať v parlamente 32 poslancov, čo je o päť viac ako Hlas-SD (27).

Štvrtým najsilenejším klubom bude koalícia OĽANO/KÚ/Za ľudí so 16 zástupcami, nasleduje KDH s 12, SaS 11 a SNS 10 mandátmi.

Ako prvý tak bude dostane možnosť zostaviť vládu Robert Fico. Smer-SD by mal po spojení síl s Hlasom-SD 69 mandátov, na pohodlnú parlamentnú väčšinu by im tak chýbal ešte jeden partner. Ako najpravdepodobnejším sa javí strana SNS, s ktorou by sa vládna koalícia opierala o 79 poslancov. V prípade KDH by to bolo 82 zástupcov.

Progresívne Slovensko, napriek predvolebným prieskumom, ťahá po voľbách za kratší koniec. Aj po spojení s SaS a KDH by takáto trojica mala v parlamente len 55 mandátov. Ani prípadné spojenie s OĽANO by tak na väčšinu nestačilo.

Ak by sa Hlas-SD rozhodol, že namiesto Smeru-SD bude ako koaličného partnera preferovať Progresívne Slovensko, takáto dvojica by mala v Národnej rade SR iba 59 poslancov. Do koalície by tak potrebovali pribrať KDH aj SaS. Táto štvorkoalícia by sa mohla opierať o podporu 82 členov parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko