Na hlavný obsah

Nafta a benzín budú opäť lacnejšie. Rusko uvoľnilo zákaz exportu ropy

Na trhu je viac nafty a benzínu, a to znižuje ich cenu.

Nafta a benzín budú opäť lacnejšie. Rusko uvoľnilo zákaz exportu ropy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nafta a benzín budú opäť lacnejšie. Zlacnela totiž ropa, z ktorej sa vyrábajú. Lacnejšie pohonné látky by mali podporiť spotrebu obyvateľstva, ktorá začala klesať už aj v Spojených štátoch. Konflikt medzi Izraelom a Palestínou by podľa analytikov ceny palív zatiaľ nemal ovplyvniť.

Analytik vysvetľuje, že ceny palív klesajú aj preto, lebo Rusko uvoľňuje zákaz exportu ropy a výrobkov z nej. Na trhu je tak viac nafty a benzínu, a to znižuje ich cenu.

„Keďže ceny ropy aj rafinančnej marže v ostatných dňoch značne poklesli, možno predpokladať aj pomerne radikálnejšie zlacnenie palív na našich čerpacích staniciach. Predpokladáme, že ceny benzínu by mohli klesnúť pod 1,65 eura a takisto nafta by mala zaznamenať pomerne výraznú otočku a ísť hlbšie pod 1,70 centov,“ priblížil analytik Stanislav Pánis.

Cenám pohonných látok sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Ak situáciu porovnáme s predošlými obdobiami, stále sú vyššie. Napríklad 95-oktánový benzín na začiatku roka bol okolo 1,50 za liter. V prípade nafty podobná úroveň alebo len 1,40 za liter bola na konci jari a začiatkom leta,“ mieni ďalší z odborníkov Radovan Potočár.

Konflikt v Izraeli by cenu nemal ovplyvniť

Či sa postupne ceny palív dostanú na úroveň z leta, analytici nedokážu predpovedať. Do vývoja cien palív totiž vstupuje veľa častokrát nečakaných premenných. Naposledy napríklad konflikt medzi Palestínou a Izraelom.

Pánis vysvetľuje, že jemné navýšenie ceny ropy na burzách je len prejavom krátkodobej neistoty burzových maklérov a ceny pohonných látok neovplyvní.

„Ani Izrael, ani Palestína nie sú veľkými hráčmi, čo sa týka ťažby ropy. Nepredpokladám, že tento konflikt by mohol mať trvácnejší vplyv na ropný trh. Ten budú ovládať veľkí hráči a úplne iné fundamenty ako napätie medzi Izraelom a teroristami z Hamasu,“ dodal Pánis.

„Je to Blízky východ, kde sa realizuje väčšina ťažby. Je to dôležitý exportný región. A na trhu sa prejavuje napätie spôsobené tým, že stále existuje hrozba preliatia konfliktu,“ uzavrel Potočár. Podľa neho by to mohlo ovplyvniť ceny pohonných látok na celom svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika