Na hlavný obsah

Nálety v pásme Gazy zasiahli aj okolie nemocníc. Izrael argumentuje, že Hamas ich využíva ako strediská operácií

Izrael urobil aj odvetné údery na juhu Sýrie.

Nálety v pásme Gazy zasiahli aj okolie nemocníc. Izrael argumentuje, že Hamas ich využíva ako strediská operácií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V severnej časti pásma Gazy v noci na pondelok (30. 10.) pokračovali intenzívne letecké a delostrelecké útoky Izraela. Armáda židovského štátu informovala, že zničila desiatky teroristov, ktorí sa skrývali v domoch alebo tuneloch a chystali sa zaútočiť na vojakov.

Izraelské ozbrojené sily hlásia, že za posledné dni zasiahli 600 cieľov Hamasu. Podľa televízie CNN postúpili o vyše tri kilometre dovnútra pásma Gazy. To je dlhé asi 40 a široké 12 kilometrov. Niektoré nálety ale trafili aj oblasti v blízkosti nemocníc v meste Gaza.

Izraelčania sa bránia, že Hamas využíva zdravotnícke zariadenia ako strediská svojich operácií. Palestínčania tvrdia, že v ich areáloch sa schováva asi 65-tisíc ľudí.

Situácii v izraelsko-palestínskom konflikte sa v reportáži venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

“Za posledné dva týždne sme niekoľkokrát vyzvali obyvateľov severnej časti pásma Gazy a mesta Gaza, aby sa dočasne presunuli na juh, a to pre svoju vlastnú bezpečnosť. Opäť zdôrazňujem, aby tak urgentne urobili,“ informoval hovorca Ozbrojených síl Izraela Daniel Hagari.

“Nemáme prostriedky na to, aby sme nemocnicu evakuovali. Máme viac ako 400 pacientov. Mnohí sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ich evakuácia sa rovná istej smrti. Preto ju odmietame. Medzinárodné spoločenstvo musí okamžite zasiahnuť a zastaviť túto humanitárnu katastrofu,“ uviedla hovorkyňa Palestínskeho Červeného polmesiaca Nebal Farsakhová.

Tel Aviv medzitým v noci podnikol aj odvetné údery na juhu Sýrie. Izraelské stíhačky podľa armády zasiahli vojenskú infraštruktúru, z ktorej Sýrčania zaútočili na židovský štát.

Rušno bolo opäť aj pri hraniciach s Libanonom, odkiaľ militantné hnutie Hizballáh vypálilo rakety. Izraelská armáda oznámila, že v reakcii na ofenzívne akcie radikálov zaútočila na ciele Hizballáhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet