Na hlavný obsah

Musíme deportovať viac a rýchlejšie. Nemecký kancelár Scholz prehovoril o neoprávnených migrantoch

Chce prevziať osobnú zodpovednosť za migráciu.

Musíme deportovať viac a rýchlejšie. Nemecký kancelár Scholz prehovoril o neoprávnených migrantoch
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Nemecko musí podľa jeho kancelára Olafa Scholza začať deportovať migrantov, ktorí nemajú právo zostať v krajine, vo väčšom rozsahu. Kancelár sa tak vyjadril pre týždenník Der Spiegel v čase, keď je migrácia horúcou politickou témou v krajine a migračné centrá sa zapĺňajú. „Musíme deportovať viac a rýchlejšie,“ cituje magazín Scholza.

Scholz počas ostatných dvoch týždňov signalizoval zvýšenú túžbu prevziať osobnú zodpovednosť za migráciu po dvojici regionálnych volieb, v ktorých sa jeho koalícii nedarilo.

Minulý týždeň oznámil legislatívu na uľahčenie deportácií neúspešných žiadateľov o azyl. V pondelok (16. 10.) vláda informovala Európsku komisiu o dočasných hraničných kontrolách na poľských, českých a švajčiarskych hraniciach.

Bavorský premiér a predstaviteľ opozície Markus Söder v piatok (20. 10.) naznačil, aby sa sociálny demokrat Scholz zbavil svojich menších koaličných partnerov, Zelených a Slobodných demokratov, a vytvoril „vládu národného zdravého rozumu“ s jeho konzervatívnym blokom Únie, uviedla nemecká tlačová agentúra dpa.

Tvrdil, že v migračnej politike musí nastať „zásadný obrat“. Keď sa Scholzovho hovorcu Steffena Hebestreita spýtali, čo si o tom kancelár myslí, odpovedal: „nič“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet