Na hlavný obsah

Chladné počasie komplikuje situáciu s migrantmi. Vo Vajnoroch im postavili stanové mestečko

S chladným počasím prichádza na Slovensko aj menej migrantov.

Chladné počasie komplikuje situáciu s migrantmi. Vo Vajnoroch im postavili stanové mestečko
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po ochladení prichádza na Slovensko menej migrantov. Povedal to premiér a minister vnútra Ľudovít Ódor. Rezort pre nich pripravil útočisko na prečkanie studených nocí vo viacerých mestách. Jedno z nich je v bratislavských Vajnoroch.

V nočnej Bratislave sme stretli niekoľko migrantov, ktorí nemajú kde prespať. Dobrovoľníci v meste vyhľadávajú ohrozené skupiny migrantov, hlavne matky s deťmi. Autobusom ich prevážajú do stanového mestečka vo Vajnoroch.

„Poskytujeme im v tomto chladnom počasí dôstojné zázemie, aby vedeli minimálne prežiť do rána,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava-Vajnory Michal Vlček.

Dočasné útočisko migrantom doteraz zabezpečovali hlavne samosprávy spolu s dobrovoľníkmi. Pomôcť sa rozhodol aj rezort vnútra. Vo Vajnoroch postavil desať dočasných domčekov. Prví v nich prespia už túto noc.

Situáciu ohľadom migrantov monitorovali redaktorky RTVS Natália Krížová a Barbora Škulová:

„Sú zateplené, máme tam priestor pre piatich ľudí v jednom domčeku. Zabezpečili sme tu toalety, vodu a budeme v spolupráci s mimovládnymi organizáciami každý deň zabezpečovať aj zdravotnú starostlivosť,“ informovala generálna riaditeľka Sekcie krízového riadenia MV SR Michaela Kaňová.

„Podarilo sa nám za posledné dni sem umiestniť celkovo 70 ohrozených osôb. Pokiaľ vychádzame z celkových kapacít, ktoré sú tu, tak je to 55 migrantov, ktorí sa môžu umiestniť do mobilných domčekov,“ dodal Michal Vlček.

Podľa Ódora prinieslo ochladenie spomalenie prílevu migrantov na Slovensko. „Našťastie to, že je zlé počasie, má aj negatívne, aj pozitívne aspekty. To znamená, že počty klesajú dosť výrazne, to znamená, že aj v minulosti sme videli, že november, december, to sú už mesiace, keď sú počty výrazne nižšie,“ skonštatoval.

Premiér zároveň predpokladá, že prílev migrantov sa opäť zvýši s jarným oteplením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko