Na hlavný obsah

Niektorí plánujú oddych, iní sa vrátia na svoje pôvodné miesta. Pôsobenie úradníckej vlády sa skončilo

Odchádzajúcim členom vlády sa poďakovala aj prezidentka.

Niektorí plánujú oddych, iní sa vrátia na svoje pôvodné miesta. Pôsobenie úradníckej vlády sa skončilo
Prezidentka prijala ministerky a ministrov odchádzajúcej vlády odborníkov a premiéra Ľudovíta Ódora. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Posledné rokovanie vlády prinieslo aj bilancovanie pôsobenia úradníckej vlády. Po vymenovaní nových členov chcú niektorí poverení ministri oddychovať. Iní sa plánujú vrátiť k tomu, čo robili predtým.

Premiér ukončil posledné rokovanie vlády s vážnosťou, aj keď športovo. „Štvrtý útok odchádza dole z ľadu. Trochu nám zahádzali ľadovú plochu. Mali sme aj hokejky trochu nalomené. A nemali sme všetky kompetencie do útoku, ale myslím si, že pár gólov sme strelili. A nie do vlastnej brány,“ povedal premiér Ľudovít Ódor.

To, čo sa podľa neho dalo z programového vyhlásenia vlády zrealizovať, to sa podarilo. Poďakoval aj členom vlády, ktorí na tom majú zásluhu. A to aj za ich prístup.

„Moja spolupráca s kultúrnou obcou bola veľmi dobrá. Myslím si, že je to veľmi dôležité na napĺňanie všetkých cieľov, aby komunikácia bola veľmi odborná korektná a konštruktívna,“ povedala poverená ministerka kultúry Silvia Hroncová.

„My sme povedali na začiatku, že tu nebudeme iba kúriť a svietiť. A že sa pokúsime po sebe niečo zanechať,“ dodal odchádzajúci minister dopravy Pavol Lančarič. Zanechať museli pred nástupom na ministerské kreslá svoju profesionálnu kariéru.

Aká bude najbližšia budúcnosť odchádzajúcich členov vlády odborníkov, zisťovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

Niektorí oddych, iní práca

Zatiaľ čo si niektorí plánujú oddýchnuť, iní sa vrátia na svoje pôvodné miesta. „Zatiaľ budem doma. Budem uvažovať o svojej budúcnosti a uvidíme. Možno budem naďalej aktívny v ekonomicko-finančnej oblasti, ale doprajem si trochu oddychu. Treba si to rozmyslieť, netreba všetko šiť horúcou ihlou,“ priblížil odchádzajúci premiér Ódor.

„Ja som štátny zamestnanec, takže sa vraciam do svojho služobného úradu, a to je ministerstvo zahraničných vecí,“ uviedol minister obrany Martin Sklenár.

„Ja sa automaticky vraciam na pozíciu generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy. Takže budem ďalej pokračovať v jeho implementácii. Samozrejme, bude to súvisieť aj so spoluprácou s nadchádzajúcou vládou,“ dodala podpredsedníčka vlády Lívia Vaššáková.

„Tak po tých horúcich sedem a pol mesiaca si konečne idem schladiť hlavu do pitevne. Ako sa na patológa patrí. Teším sa na dlhšiu prácu na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, kde budeme nastavovať zrkadlo zdravotníctvu,“ priblížil odchádzajúci šéf rezortu zdravotníctva Michal Palkovič.

Poďakovala im aj prezidentka

Odchádzajúcim členom vlády za doterajšiu prácu poďakovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. „V predvečer vymenovania novej vlády sa vám chcem za to všetko poďakovať. Poďakovať sa chcem za vaše odhodlanie, odvahu, ochotu ísť do verejnej služby,“ povedala odchádzajúcim členom vlády odborníkov.

„Boli to pekné mesiace. Pekných päť mesiacov. Pre mňa je najväčšia pridaná hodnota v tom, že s mnohými ministrami, kolegami, som sa predtým ani nepoznal a napriek tomu to fungovalo pomerne dobre,“ dodal Ódor.

Premiér by sa mal s novým predsedom vlády stretnúť hneď po tom, ako ho vymenuje prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko