Na hlavný obsah

O predčasný dôchodok žiadalo oveľa viac ľudí ako vlani, môže za to výrazné zvyšovanie penzie

Spôsobuje to však problémy.

O predčasný dôchodok žiadalo oveľa viac ľudí ako vlani, môže za to výrazné zvyšovanie penzie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O predčasný dôchodok požiadalo sociálnu poisťovňu o polovicu viac ľudí ako vlani. Dôvodom je, že sa dôchodky tento rok dvakrát zvyšovali a to o nemalú sumu. Ekonómovia aj zamestnávatelia však v tejto súvislosti upozorňujú, že to spôsobuje problémy na trhu práce.

„Je to v čase, kedy máme nedostatok pracovnej sily, a nielen kvalifikovanej, ale všeobecne pracovnej sily. A deje sa to v čase, keď títo ľudia odchádzajú do dôchodku v zlých ekonomických parametroch štátneho rozpočtu, uviedol viceprezident Asociácie zamestnaneckých zväzov a združení Rastislav Machunka.

Pozrite si reportáž z relácie Aktuálne :24 o rastúcom počte žiadateľov o predčasný dôchodok:

„Je to nezodpovedné rozhodnutie predchádzajúcej politickej garnitúry a nám to spôsobuje problémy, pretože tých ľudí nevieme nahradiť,“ pokračoval Machunka.

„Už teraz na Slovensku pracuje viac ako 100-tisíc cudzincov a udeľujú sa víza ďalším a ďalším – musíme napríklad zamestnávať Indov, aby tu vôbec mal kto robiť, čiže nezdá sa mi racionálne motivovať našich vlastných ľudí aby odišli skôr na dôchodok, aby sme potom museli zamestnávať cudzincov,“ informoval ekonóm zo Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika