Na hlavný obsah

Oblasti juhovýchodne od japonského ostrova Honšú zasiahlo zemetrasenie

Jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko ostrova Torišima.

Oblasti juhovýchodne od japonského ostrova Honšú zasiahlo zemetrasenie
Na snímke zvýraznený najväčší japonský ostrov Honšú. Foto: Google mapy

Oblasti juhovýchodne od japonského ostrova Honšú zasiahlo vo štvrtok (5. 10.) zemetrasenie s magnitúdou 6,6. Úrady skôr vydali varovanie pred vlnami cunami, no neskôr ho zrušili, informovala agentúra AP.

Podľa AP úrady vydali po zemetrasení najnižší stupeň varovania pred cunami. Televízia NHK dodala, že obyvatelia ostrovov v reťazci Izu, ktorý sa tiahne na juh od stredu ostrova Honšú, dostali odporučenie, aby sa držali ďalej od pobrežia a ústí riek.

Podľa webu Japan Times zemetrasenie nastalo vo štvrtok o 11.00 h miestneho času a jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko ostrova Torišima v reťazci ostrovov Izu v hĺbke asi 10 kilometrov.

Japonská meteorologická agentúra upozornila, že pobrežie môžu zasiahnuť vlny cunami vysoké jeden meter. Neskôr informovala, že pri pobreží ostrova Hačijódžima spozorovani malú, asi 30-centimetrovú vlnu cunami.

Japonsko je jedným z tých miest na svete, kde sa vyskytuje najviac zemetrasení, pripomenula AP. Mohutné zemetrasenie v roku 2011 spôsobilo cunami, ktoré zničilo veľké časti severného Japonska a spôsobilo haváriu v jadrovej elektrárni Fukušima.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet