Na hlavný obsah

Obranné systémy z Izraela by na Slovensko mali doraziť načas aj napriek vojne s Hamasom

Pre RTVS to potvrdil minister obrany Martin Sklenár.

Obranné systémy z Izraela by na Slovensko mali doraziť načas aj napriek vojne s Hamasom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vojna Izraela s Hamasom by nemala ovplyvniť dodanie objednaných radarov ani systémov protivzdušnej obrany. Pre RTVS to potvrdil poverený minister obrany Martin Sklenár.

Slovensko objednalo ešte v roku 2021 z Izraela 17 kusov 3D radarov za takmer 150 miliónov eur. Tento mesiac schválila poverená vláda nákup systému protivzdušnej obrany z Izraela za takmer 130 miliónov.

Zbrojný priemysel Izraela patrí medzi najväčšie na svete – 3D rádiolokátory sme si z Blízkeho východu objednali pred dvomi rokmi. Prvé kusy mali začať prichádzať v apríli tohto roka postupne do roku 2025.

Dodávke radarov z Izraela sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

„Dodávka mešká takým spôsobom, že prvý radar príde neskôr, ale celkové dodanie sa neomešká, takže záverečný termín bude dodržaný,“ uviedol Sklenár.

Podľa bezpečnostného analytika sú izraelské radary na trhu žiadané a v pomere kvalita – cena takmer bezkonkurenčné. „To spôsobuje pomerne vysoký tlak na výrobcov a objednávok je viac než je výrobca schopný v reálnom čase dodať,“ hovorí bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Slovenská vláda dala tento mesiac ministerstvu obrany zelenú na obstaranie systémov protivzdušnej obrany. Za takmer 150 miliónov eur by sme z Izraela mali kúpiť mobilný systém stredného dosahu.

Zatiaľ nás budú chrániť spojenci

Aktuálna situácia na Blízkom východe dodanie obranného kompletu podľa ministra obrany neovplyvní. „Úvodné rokovanie cez videokonferenciu sa už uskutočnilo. A aj tam partneri potvrdili schopnosť dodržať to, čo nám napísali aj v ponuke,“ priblížil Sklenár.

„Hovoríme o veľmi špecifických technológiách, ktoré majú naozaj množstvo rôznych komponentov, ktoré je veľmi ťažké zadovážiť a vyrobiť. Spoľahlivosť je tak vysoká, že pri výrobe dochádza k tomu, že sa vyraďujú kusy u ktorých je pochybnosť o spoľahlivosti,“ vysvetľuje Bránik.

Nová vojenská technika z Izraela – teda systém protivzdušnej obrany a 3D radary – by na Slovensko mohli prísť budúci rok. Ak ich dodanie bude meškať, tak sú slovenský vzdušný priestor pripravení aj naďalej chrániť spojenci zo Severoatlantickej aliancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko