Na hlavný obsah

Slovensko by mohlo nakúpiť systémy protivzdušnej obrany z Izraela a z Poľska. Odporúčajú to experti ministerstva obrany

Cena by sa mohla vyšplhať na 200 miliónov eur.

Slovensko by mohlo nakúpiť systémy protivzdušnej obrany z Izraela a z Poľska. Odporúčajú to experti ministerstva obrany
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko by mohlo nakúpiť systémy protivzdušnej obrany z Izraela a z Poľska. Na základe analýz to odporúčajú experti ministerstva obrany. Cena za vojenské systémy by sa mohla vyšplhať na 200 miliónov eur.

Slovensko poslalo systém protivzdušnej obrany sovietskej výroby S-300 na Ukrajinu po napadnutí nášho východného suseda Ruskom.

„Systém S-300 by bol do dvoch rokov nefunkčný. Jednoducho mal vážne problémy lebo nebol modernizovaný,“ uviedol ešte v apríli bývalý minister obrany Jaroslav Naď.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Aktuálne nám s ochranou slovenského neba dočasne pomáha napríklad Taliansko so systémom SAMP-T. Ministerstvo obrany chce obstarať vlastný protiraketový systém. Na stole má viacero ponúk.

„My sa snažíme nakúpiť dve samostatné veci. Jedna vec je systém stredného dosahu protivzdušnej obrany, kde sme dostali ponuky z troch krajín a potom sa snažíme nakúpiť z pleca odpaľované rakety veľmi krátkeho dosahu a na to sme dostali ponuky zo štyroch krajín,“ ozrejmil poverený minister obrany SR Martin Sklenár.

Dvesto miliónov eur

Experti rezortu obrany navrhujú nakúpiť systémy z Poľska a Izraela, odkiaľ už má naša armáda radary. „Tak sa dá s veľkou mierou pravdepodobnosti hovoriť, že ide o výrobok SPYDER od firmy Rafael. Dosah týchto zariadení je od 20 do 80 kilometrov v závislosti od špecifikácie. Je schopný dostať dolu z oblohy aj lietadlá, vrtuľníky, ale aj rakety, rôzne typy striel,“ priblížil bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Protivzdušnú obranu práve z Izraela si nedávno zaobstaralo napríklad aj susedné Česko. „Okrem iného preto, lebo je veľmi často testovaný raketami, ktoré sú odpaľované z palestínskeho územia na územie Izraela a úspešnosť je veľmi vysoká,“ vysvetlil bývalý šéf Generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

V prípade ponuky z Poľska, by podľa bezpečnostného analytika malo ísť o systém veľmi krátkeho dosahu Piorun.

„Je schopný zostreľovať objekty, ktoré sú vo viditeľnom dosahu, teoretický dostup tej strely je štyri kilometre, a na vzdialenosť zhruba šesť kilometrov dokáže zostreľovať už nie rakety, ale je to orientované na drony, bezpilotné zariadenia, vrtuľníky,“ dodáva Bránik.

Rezort obrany predpokladá, že nová protivzdušná obrana bude stáť okolo 200 miliónov eur. Prvá technika by na Slovensko mohla doraziť najskôr budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko