Na hlavný obsah

Ochranárka z východu sa stala terčom priamych vyhrážok. Útoky na mimovládne organizácie sa stupňujú

Prezidentka i bývalý premiér vyzvali na toleranciu.

Ochranárka z východu sa stala terčom priamych vyhrážok. Útoky na mimovládne organizácie sa stupňujú
Ilustračná snímka. zástupcovia environmentálnych organizácií. Foto: TASR/Dano Veselský

Rétorika vo verejnom priestore sa vyostruje. Zástupcovia mimovládnych organizácií sa sťažujú, že čoraz častejšie čelia vyhrážkam. Prezidentka Zuzana Čaputová aj bývalý premiér Ľudovít Ódor preto vyzvali na toleranciu.

Terčom priamych vyhrážok sa nedávno stala ochranárka na východe Slovenska.

„Bolo jej povedané, že nech si dáva pozor, kade chodí, čo robí, aby jej nezhorelo auto. Čiže bola tam vyhrážka smerom k jej majetku. V online priestore sa vyhrážky dejú tak pravidelne, že niektorí ľudia sú už takí otrlí proti tomu, a neberú to vážne. Ona nepodnikla žiadne kroky pokiaľ viem, zatiaľ,“ priblížila incident koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová.

Útokom na mimovládne organizácie sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

S ochranárkou sme sa snažili spojiť, na naše výzvy však nereagovala. Právnik, ktorý sa venuje problematike nenávistných prejavov, hovorí, že štát by mal takéto prejavy posudzovať prísnejšie.

„Polícia a prokuratúra by mala podľa mňa prehodnotiť svoj prístup k takýmto vyhrážkam, ktoré vzbudzujú dôvodnú a vážnu obavu tých osôb, ktoré niekedy ani nevedia, kto sa im vyhráža. Dostanú anonymné maily, správy, niekedy sú ich desiatky. Štát by mal prísnejšie pristupovať k sociálnym platformám,“ uviedol advokát Tomáš Langer.

Výzva k vzájomnej tolerancii

Hlava štátu aj bývalý premiér vyzvali na zmiernenie rétoriky zo strany politikov a ľudí nabádali k vzájomnej tolerancii.

„Čelíme neľahkej dobe, čelíme krízam a dostali sme sa do situácie skupiniek, fragmentov, polarizácie, akokoľvek to nazveme, kedy ľudia cítia nenávisť. Kolegovia medzi sebou, v rámci rodiny a do veľkej miery práve kvôli politike,“ zdôraznila prezidentka.

„Súvisí to s celkovou náladou v spoločnosti. Trošku sme polarizovaní ako krajina a to je úloha nás všetkých. Nemyslím si, že sa to dá vyriešiť len z úrovne politikov. Aj spoločnosť alebo ľudia, ktorí to cítia inak, by mali zastávať aj mimovládne organizácie, ktoré naozaj vykonali veľa dobrého pre túto krajinu,“ myslí si Ódor.

Advokát radí, že ak sa niekto cíti ohrozený, mal by kontaktovať políciu a podať trestné oznámenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko