Na hlavný obsah

Odvolaný predseda americkej Snemovne reprezentantov McCarthy sa o post znovu uchádzať nebude

Biely dom vyzval na urýchlené obsadenie pozície.

Odvolaný predseda americkej Snemovne reprezentantov McCarthy sa o post znovu uchádzať nebude
Na snímke Kevin McCarthy. Foto: Profimedia

Odvolaný predseda americkej Snemovne reprezentantov, republikán Kevin McCarthy sa o post znovu uchádzať nebude. Svojim spolustraníkom to podľa agentúry Reuters oznámil na rokovaní niekoľko hodín po svojom odvolaní.

Jedna z najvyšších amerických ústavných funkcií je od utorkového (3. 10.) večera SELČ dočasne obsadená McCarthyho spojencom zo Severnej Karolíny Patrickom McHenrym. Biely dom medzitým vyzval dolnú komoru Kongresu na urýchlené obsadenie pozície. Republikáni však o novom predsedovi plánujú hlasovať až na budúci týždeň, píše stanica CNN.

„Prezident (Joe) Biden dal už v minulosti najavo, že je odhodlaný spolupracovať s oboma stranami Kongresu v dobrej viere v záujme amerických občanov. Keďže urgentné výzvy, ktorým náš národ čelí, nepočkajú, prezident dúfa, že predseda bude zvolený promptne,“ píše sa vo vyhlásení Bieleho domu Bidenovej hovorca Karine Jean-pierrovej.

Podľa agentúry AP McCarthy utorkové turbulentné dianie v Kongrese komentoval vyhlásením, že „by nič neurobil inak“ a že „mal šťastie, že mohol slúžiť“ Američanom.

„McCarthy je bytosťou z močarín. K moci sa dostal tým, že zhromažďoval peniaze so špeciálnymi úrokmi a tie potom prerozdeľoval výmenou za láskavosti. Z tejto horúčky sa teraz dostávame, “ povedal novinárom Mccarthyho spolustraník, republikán Matt Gaetz, ktorý vyvolal hlasovanie o jeho odvolaní. Spoločne s Gaetzom sa k republikánskej rebelii pridalo sedem ďalších kongresmanov združených v radikálnej frakcii Freedom Caucus.

K oslabeniu pozície prišlo v januári

McCarthyho pozícia ako predsedu Snemovne reprezentantov bola oslabená už v januári po jeho zvolení, keďže časť republikánov ho považovala za slabého šéfa neschopného čeliť tlaku Bieleho domu a Senátu, ktoré má pod kontrolou Demokratická strana. Odpor voči McCarthymu sa vystupňoval po víkendových udalostiach, keď McCarthy spolupracoval s demokratmi na právnych predpisoch potrebných na zamedzenie paralyzovania amerických federálnych úradov.

„Ale viete čo, prišiel som o prácu tým, že som robil to, o čom som bol presvedčený, že je správne. S tým som absolútne zmierený, “ povedal Mccarthy v stredu (4. 10.) novinárom k spolupráci s demokratmi.

Obe americké strany budú v skorej dobe rokovať o menách, ktoré nominujú ako kandidátov na nového predsedu. Parlamentný klub demokratov sa na rokovanie o ďalšom postupe podľa informácií CNN zíde až v stredu ráno (o 15.00 h SELČ). Republikáni začali rokovať už v utorok o pol siedmej večer (v stredu okolo 00.30 h SELČ). Hlasovanie o novom predsedovi je plánované na budúci týždeň. Pravdepodobne na stredu, píše stanica s odvolaním sa na vyhlásenie Gaetza a jeho spolustraníka Boba Gooda z Virgínie. Zasadnutie komory bude podľa kongresmanov dovtedy prerušené.

Americká Snemovňa reprezentantov teraz funguje bez voleného predsedu historicky prvýkrát a nie je tak úplne jasné, akými právomocami disponuje. Meno súčasného dočasného predsedu McHenryho figurovalo na prvom mieste v tajnom zozname. Ten musí mať komora k dispozícii na základe zákona z roku 2003, uvádza stanica NBC.

Debata o právomociach dolnej komory Kongresu bez voleného predsedu bola relevantná tiež tento rok v januári pred McCarthyho zvolením. Vtedy bola však situácia iná tým, že žiadny zo 435 kongresmanov zvolených vo voľbách tri mesiace predtým nemohol bez prítomnosti predsedu zložiť sľub. Snemovňa reprezentantov teda bola nakrátko slabým subjektom bez právomoci dohliadať na činnosť vlády, predvolávať svedkov pred parlamentné výbory a kongresmani nemohli začať činnosť kancelárií vo svojich obvodoch.

Môže to byť problém

Problémom vyplývajúcim z terajšej situácie je, že týždeň potrebný na zvolenie nového predsedu môže Kongresu chýbať pri schvaľovaní zákonov o financovaní federálnej vlády. Kongres a Biely dom majú čas do 17. novembra, aby balík 12 zákonov prijali. Je nepravdepodobné, že by nezasadajúca Snemovňa reprezentantov urobila pokrok v rokovaniach. Tie okrem iného priliali oheň do vnútrostraníckych republikánskych sporov, podotýka Reuters.

Republikáni držia v dolnej komore Kongresu tesnú väčšinu 221 ku 212 kreslám. KMcCarthyho odvolaniu v utorok teda teoreticky stačilo, aby okrem všetkých demokratov zdvihlo ruku päť rebelujúcich republikánov.

„Je teraz zodpovednosťou Republikánskej strany, aby ukončila parlamentnú republikánsku občiansku vojnu,“ vyhlásil šéf demokratickej menšiny Hakeem Jeffries. Demokrati v uplynulých dňoch zvažovali, či McCarthyho svojimi hlasmi na čele komory podržia výmenou za politické ústupky.

Jeffries však podľa amerických médií na víkendovom rokovaní za zatvorenými dverami vydal pokyn, aby tak jeho spolustraníci neurobili, keďže republikáni podľa neho „nie sú schopní sa odpútať od extrémistickej politiky“.

Väčšina republikánov v Snemovni reprezentantov nesúhlasí s migračnou ani ekonomickou politikou demokratického prezidenta Bidena. Požadujú škrty vo vládnom rozpočte, prísnejší dohľad na hraniciach a správajú nechuť voči istým progresívnym sociálnym zmenám. Zhruba pätina zvolených republikánov v Kongrese spadá do radikálnej frakcie Freedom Caucus, ktorá okrem iného združuje McCarthyho odporcov.

„(Táto frakcia) sa pomyselne delí na dve hlavné skupiny. Prvý de facto súhlasí s republikánskym hlavným prúdom, ale má za to, že títo ľudia nevedia vyjednávať. Druhá, menšia skupina McCarthyho osobne neznáša. Mnoho ľudí v Kongrese si myslí, že nekonajú z dobrej vôle a Mccarthyho by nepodporili za žiadnych okolností,“ komentuje washingtonský spravodajca týždenníka The Economist Adam O ‚Neal.

Špekulácie o viacerých menách

Okrem McCarthyho špekulovali médiá o viacerých menách ako možných nových predsedoch dolnej komory. Podľa Reuters by ním mohli byť napríklad Jim Jordan, šéf výboru pre súdnictvo a spojenec exprezidenta Donalda Trumpa, Steve Scalisa. Podporu mu vyjadril iniciátor dnešného hlasovania Gaetz, alebo sám Donald Trump. Americká ústava totiž nešpecifikuje, že by za predsedu dolnej komory Kongresu musel byť zvolený jej člen.

Do úvahy prichádza aj variant, že plnohodnotným šéfom Snemovne reprezentantov sa stane teraz dočasný predseda McHenry, McCarthyho spojenec, ktorý hlasoval za jeho zotrvanie v čele komory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet