Na hlavný obsah

Pandémia a inflácia ovplyvnila finančný majetok Slovákov, v EÚ je druhý najnižší spomedzi nových členských krajín

Horšie je na tom len Rumunsko.

Pandémia a inflácia ovplyvnila finančný majetok Slovákov, v EÚ je druhý najnižší spomedzi nových členských krajín
Ilustračná snímka Foto: TASR/DPA

Finančný majetok Slovákov je po pandémii a inflácii druhý najnižší spomedzi nových členských krajín Európskej únie (EÚ). Od nás sú na tom horšie už len Rumuni. Ak ide o pomer dlhov a vlastného finančného majetku, sú na tom Slováci najhoršie. Upozornil na to analytik Ján Košč z Asociácie sociálno-ekonomických analytikov (ASEA) v reakcii na aktuálnu správu Allianz Global Wealth Report 2023.

„Nemecká nadnárodná finančná skupina Allianz mapujúca globálne bohatstvo a jeho distribúciu medzi obyvateľmi planéty zverejňuje túto správu pravidelne každý rok. Zo správy vyplýva, že kým priemerný Slovák vlastní čisté finančné aktíva vo výške 9 010 eur, priemerný Čech má 26 960 eur a Poliak 11 200 eur,“ priblížil Košč.

Problémom podľa neho sú nielen nízke finančné aktíva, ale aj ich nedostatočný rast najmä v súvislosti s infláciou. Za ďalší problém považuje mieru zadlženia priemerného slovenského občana. V pomere dlhov k finančným aktívam patríme medzi rekordérov krajín OECD, kde viac ako 50 percent majú už len Fíni (51), Thajci (53) a Nóri (70). Podiel dlhu na hrubých finančných aktívach na Slovensku je vo výške 52 percent.

Problém sú aj dlhopisy v dôchodkovom pilieri

Problémom čistého finančného majetku Slovákov je podľa analytika aj fakt, že drvivú väčšinu ich aktív tvoria akcie a dlhopisy v 2. a 3. dôchodkovom pilieri. „Čiže ide o finančný majetok, ktorí je pre občanov reálne nedostupný, napríklad na sanáciu vlastných dlhov, alebo na prípadne preklenutie finančných problémov zapríčinených stratou zamestnania, alebo nepriaznivou životnou situáciou,“ doplnil Košč.

Čisté finančné aktíva Slovákov v minulom roku klesli o 12,5 % na úroveň 9010 eur na obyvateľa. V rebríčku takmer 60 krajín sveta sa tak Slovensko nachádza na 40. mieste. Vyplýva to z aktuálneho vydania správy Allianz Global Wealth Report 2023, ktorá skúma finančný majetok a dlhy domácností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika