Na hlavný obsah

Peniaze v koši na Šafárikovom námestí či v kríkoch neďaleko obchodného centra Nivy. Podvody na senioroch neustávajú

Polícia vyzýva ľudí na opatrnosť.

Peniaze v koši na Šafárikovom námestí či v kríkoch neďaleko obchodného centra Nivy. Podvody na senioroch neustávajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aj napriek neustálej osvete podvodníci stále skúšajú obrať seniorov o peniaze. V posledných týždňoch podvodníci vylákali od dôchodcov desiatky tisíc eur. Polícia vyzýva ľudí na opatrnosť.

Zazvoní telefón a prihlási sa neznámy hlas, ktorý sa vydáva za policajta, doktora či advokáta. Svojej obeti oznámi, že jej príbuzný mal nehodu a zranil pri tom cudzie dieťa. Aby predišli problémom, majú zaplatiť desiatky tisíc eur. Len v septembri sa tento scenár zopakoval osemkrát.

„V priebehu uplynulých dní sme zaznamenali viacero prípadov. Pri jednom z nich poškodená odhodila peniaze do koša na Šafárikovom námestí a druhá poškodená odložila v obálke peniaze do kríkov neďaleko obchodného centra na Mlynských nivách,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Jana Šimunková.

Podvodom na dôchodcoch sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

Ak dôchodca pri sebe nemá dosť peňazí v hotovosti, podvodníci ho prehovoria ísť do banky. Po novom s obeťou stále telefonujú, aby nemohla zavolať rodine a overiť si pravdu.

„Využívajú na to najmä psychológiu, ktorá vzbudzuje strach. Tým, že zrazu osoba, ktorá je možno aj staršia, počula už niekedy o takomto prípade, ale zrazu sa to týka jej, tak v tom danom bode racionalita a logika ide bokom a automaticky sa aktivujú emocionálne časti mozgu,“ vysvetľuje neuropsychológ Robert Krause.

Polícia vyšetruje podobné prípady už dlhodobo

Podobné prípady polícia vyšetruje už dlhodobo. Pred niekoľkými dňami polícia zadržala 23-ročného Antonia, ktorý od dôchodkyne vylákal desaťtisíc eur. Vydával sa za poručíka Martinčeka. Podvodníkov je však viac.

„Seniorom odporúčame, aby v žiadnom prípade nevyberali svoje úspory a neodovzdávali ich cudzím osobám. Aby telefonický rozhovor s neznámou osobou, ktorá im oznámi, že ich príbuzný mal dopravnú nehodu, ihneď ukončili a aby si informácie overili u svojich blízkych, ktorým dôverujú,“ radí Šimunková.

Polícia tiež pripomína, že podobným spôsobom od ľudí ich ušetrené peniaze nikdy nepýta. Podozrivé telefonáty treba nahlasovať na čísle 158.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko