Na hlavný obsah

Počet mŕtvych Palestínčanov, ktorí padli vo vojne s Izraelom, presiahol už osemtisíc

Medzi obeťami je aj vyše päťtisíc žien a detí.

Počet mŕtvych Palestínčanov, ktorí padli vo vojne s Izraelom, presiahol už osemtisíc
Dym stúpa z mesta Gaza po izraelskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva v palestínskom pásme Gazy v nedeľu (29. 10.) oznámilo, že počet Palestínčanov zabitých počas trojtýždňovej vojny s Izraelom presiahol 8 000. Podľa ministerstva sa obeťami stali väčšinou ženy a neplnoleté osoby. Informovali o tom agentúra AP, denník The Guardian a Reuters.

Presný počet zabitých v pásme Gazy je zatiaľ 8 005 a zranených je už ďalších 20 242 ľudí, dodal oficiálny hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré, tak ako celú enklávu, ovláda militantné hnutie Hamas.

Medzi mŕtvymi Palestínčanmi je 3 324 detí a 2 062 žien, spresnil hovorca. Portál Guardian napísal, že tieto údaje nemohol nezávisle overiť.

Izraelské tanky a pechota aj cez víkend intenzívne bojovali v pásme Gazy proti militantom z Hamasu a z ďalších organizácií.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu (28. 10.) večer oznámil, že sa začína „druhá fáza“ vojny, ktorú vyvolal Hamas, keď 7. októbra vpadol do Izraela a masakroval tam ľudí. Izrael následne zareagoval útokmi zo vzduchu, súše a mora na toto palestínske územie.

Počet mŕtvych nad 8 000 je za celé desaťročia izraelsko-palestínskeho násilia bezprecedentne vysoký. Očakáva sa, že bude stúpať ešte prudšie, pretože Izrael rozširuje svoju pozemnú ofenzívu v pásme Gazy.

Na izraelskej strane zahynulo počas tejto vojny vyše 1 400 ľudí, prevažne civilistov, a to pri prvom masívnom útoku Hamasu na Izrael 7. októbra.

Výzva USA

Biely dom vyzval Izrael, aby urobil všetko, čo je v jeho silách, aby ochránil nevinných ľudí v pásme Gazy. Preto musí vo vojne rozlišovať medzi militantmi z hnutia Hamas a civilistami na tomto palestínskom území. Informovala agentúra AFP.

„Ako som už povedal predtým a ako povedal aj prezident (Joe Biden), je povinnosťou Izraela urobiť potrebné kroky, aby dokázal odlíšiť Hamas, ktorý nereprezentuje palestínskych obyvateľov, od nevinných palestínskych civilistov,“ povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v diskusnej relácii „Stav Únie“ na americkej televíznej stanici CNN.

Sullivan dodal, že prezident Biden v nedeľu neskôr zatelefonuje izraelskému premiérovi, aby mu zopakoval postoj Spojených štátov, že civilistov musia ochrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet