Na hlavný obsah

Počet obetí banského nešťastia v Kazachstane sa zvýšil na 45

Pátranie po nezvestných baníkoch stále pokračuje.

Počet obetí banského nešťastia v Kazachstane sa zvýšil na 45
Vstup do banského areálu v kazašskej Karagande. Foto: TASR/AP

Na 45 stúpol počet obetí sobotňajšieho (28. 10.) požiaru v bani patriacej nadnárodnej oceliarskej spoločnosti ArcelorMittal, ku ktorej došlo v strednom Kazachstane. Informovala o tom v nedeľu (29.10.) agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie kazašského ministerstva pre mimoriadne situácie.

Naďalej pokračuje pátranie po štyroch baníkoch, ktorí boli medzi 252 osobami nachádzajúcimi sa v podzemí v čase vypuknutia požiaru. Záchranári ich hľadajú v dvoch oblastiach bane, ktoré sú od seba vzdialené štyri kilometre. Na povrch sa podarilo dostať živých 206 baníkov.

„Pátraciu operáciu sťažuje prítomnosť zničených banských zariadení, ako aj sutiny na niektorých miestach,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo.

Nešťastie sa stalo v šachte Kostenko nachádzajúcej sa pri priemyselnom meste Karaganda. Jeho príčina nebola bezprostredne známa, no v podzemí zrejme došlo k výbuchu metánu.

Ide o najsmrteľnejšiu nehodu tohto druhu v postsovietskej ére Kazachstanu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v súvislosti s katastrofou oznámil, že jeho vláda ukončí spoluprácu so spoločnosťou ArcelorMittal.

Tá je opakovane terčom kritiky za porušovanie základných bezpečnostných predpisov. V jednej z baní spoločnosti došlo v auguste k nešťastiu, pri ktorom zahynulo päť ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet