Na hlavný obsah

Poľské opozičné strany sú pripravené zostaviť vládu. Na jej čelo by sa mal postaviť Tusk

Občianska koalícia, Tretia cesta a Nová ľavica chcú prevziať moc.

Poľské opozičné strany sú pripravené zostaviť vládu. Na jej čelo by sa mal postaviť Tusk
Hlavný líder opozície Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Trojica poľských opozičných zoskupení, ktoré spoločne disponujú väčšinou poslancov, je pripravená zostaviť vládu vedenú bývalým premiérom Donaldom Tuskom.

Médiám to v utorok (24. 10.) oznámili šéfovia týchto formácií pred stretnutiami s prezidentom Andrzejom Dudom.

Tuskova Občianska koalícia, Tretia cesta a Nová ľavica chcú prevziať moc od doteraz vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), s ktorej vedením sa Duda napoludnie stretol na úvod konzultácií o novej vláde.

Poľskí voliči dali v polovici októbra v parlamentných voľbách najviac hlasov národno-konzervatívnej PiS, strana vládnuca dve volebné obdobia však nezískala väčšinu mandátov potrebnú na zostavenie vlády.

Kabinet preto chcú zložiť liberálne a ľavicové formácie na čele s bývalým predsedom Európskej rady Tuskom, ktoré okrem iného sľubujú zlepšiť vzťahy Poľska a Európskej únie.

„Apelujeme na prezidenta Dudu, aby nepremárnil ani sekundu nášho času,“ povedal počas spoločného vystúpenia lídrov strán jeden z dvoch šéfov koalície Tretia cesta Szymon Holownia.

Duda, ktorý má blízko k PiS, zatiaľ nepovedal, či poverí zostavením vlády niekoho z víťaznej strany, alebo Tuska. S tým sa má stretnúť popoludní po rokovaní so zástupcami doteraz vládnucej formácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet