Na hlavný obsah

D. Tusk má šancu byť znova premiérom, stal sa kandidátom opozície na predsedu budúcej poľskej vlády

Jeho strana Občianska platforma tvorí najsilnejšiu súčasť opozičnej koalície.

D. Tusk má šancu byť znova premiérom, stal sa kandidátom opozície na predsedu budúcej poľskej vlády
Na snímke bývalý poľský premiér a líder opozičnej liberálnej Občianskej koalície (KO) Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Bývalý poľský premiér Donald Tusk sa vo štvrtok (19. 10.) stal kandidátom hlavnej opozičnej strany na predsedu budúcej poľskej vlády. Má veľkú šancu opäť stať na čele kabinetu. Informujú o tom poľské médiá, podľa ktorých vo štvrtok Tuska poverila rokovaním o vláde jeho liberálna strana Občianska platforma (PO) tvoriaca najsilnejšiu súčasť opozičnej koalície.

Niekdajší predseda Európskej rady plánuje na budúci týždeň na prvú povolebnú zahraničnú cestu vyraziť do Bruselu.

Poľskí voliči dali v nedeľňajších (15. 10.) parlamentných voľbách najviac hlasov doteraz vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS).

Konzervatívci však nezískali väčšinu mandátov potrebnú na zostavenie vlády, ktorú by chcela spolu s ďalšími dvoma zoskupeniami sformovať Občianska koalícia (KO), ktorej základ tvorí práve Tuskova PO. Trojica KO, Tretia cesta a Nová ľavica má v 460-člennej dolnej komore 248 poslancov.

„Som presvedčený, že je najlepším kandidátom,“ povedal o Tuskovi po dnešnom rokovaní vedenia PO šéf poslaneckého klubu Borys Budka. „Som tiež pevne presvedčený, že tieto rozhovory budú veľmi efektívne, ako boli do tejto chvíle,“ dodal k rokovaniam s očakávanými koaličnými partnermi.

Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok oznámil, že pozýva na budúci týždeň na konzultácie zástupcov všetkých zoskupení zastúpených v novom parlamente. Potom by mal rozhodnúť, koho poverí zostavením novej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet