Na hlavný obsah

Prezident HK Nitra Kováčik: Tréner Stavjaňa má moju dôveru, za výkony môžem pochváliť iba jedného hráča

Nitranom patrí po šiestich zápasoch posledné miesto.

Prezident HK Nitra Kováčik: Tréner Stavjaňa má moju dôveru, za výkony môžem pochváliť iba jedného hráča
Na archívnej snímke prezident HK Nitra Miroslav Kováčik. Foto: SITA

Vlani okupovali hokejisti HK Nitra po šiestich odohraných kolách deviatu priečku so ziskom siedmich bodov. Rok sa s rokom zišiel a v rovnakej fáze sezóny je situácia u Corgoňov ešte kritickejšia.

Zverenci Antonína Stavjaňu sa krčia na úplnom dne tabuľky s dvomi bodmi za jediné víťazstvo v predĺžení proti Michalovciam. „Nikto si takýto štart aj s prihliadnutím na veľký počet domácich stretnutí nepredstavoval,“ priznáva v rozhovore pre RTVS prezident klubu Miroslav Kováčik.

Ako ďalej dodáva, radosť mu aktuálne robí len sedemnásťročný mladík Tomáš Pobežal, ktorý sa svojej šance v A-mužstve pevne chytil. Zo zámoria ho zas tešia pozitívne správy o Šimonovi Nemcovi.

Nitra má za sebou prvých šesť zápasov, z ktorých vyšla víťazne len jediný raz a so ziskom dvoch bodov jej patrí posledná dvanásta priečka. Čo na to hovoríte?

Samozrejme, so vstupom do novej sezóny nie sme spokojní. Nikto si takýto štart aj s prihliadnutím na veľký počet domácich stretnutí nepredstavoval. V klube robíme všetko preto, aby sme loď otočili a začali čím skôr víťaziť.  

Ani výhoda už spomínaného domáceho prostredia vám očividne nepomohla, keďže ste v piatich dueloch uspeli len raz. Prečo?

Domácich zápasov bolo skutočne veľa a zvrtlo sa to tak, že nás dostali skôr pod väčší tlak, akoby nám pomohli. Bohužiaľ, stratené body už nevrátime, ale musíme ich dohnať vonku.

V čom vidíte najväčšiu slabinu mužstva?

Tých faktorov je viac. Nie všetkých hráčov zasiahol začiatok sezóny v optimálnej forme, čo ovplyvnili viaceré dôvody – či už športová, alebo zdravotná stránka. Na nič sa však nevyhovárame. Takto to je a je len na nás, aby sme to čím skôr zvrátili a začali sa pohybovať na pozíciách, na ktoré toto mužstvo má.

Asistent trénera Dušan Milo po dueli so Zvolenom povedal, že je potrebné urobiť niečo radikálne. Karty v rukách máte aj vy, aké kroky plánujete podniknúť, aby sa Nitra dostala z tejto nepriaznivej situácie?

Jeden krok sme už podnikli, prišiel nový kanadský útočník Stephen Harper. Pracujeme aj na ďalších, takže uvidíme, čo sa nám podarí. Bez ohľadu na to, či niekto nový príde alebo nie, mužstvo má kvalitu, aby dokázalo vyhrávať zápasy.

Do stretnutia proti Zvolenu ešte Harper nezasiahol. Uvidíme ho už proti Spišskej Novej Vsi?

Pôvodne bol jeho prílet naplánovaný na ráno a počítali sme s tým, že by mohol nastúpiť aj proti Zvolenu. Jeho prvý let sa však omeškal, a tak priletel až v čase zápasu. V piatok (6. 10.) s ním už určite počítame.

Aké sú prednosti, ktoré vás presvedčili o jeho angažovaní?

Hral veľmi kvalitnú nemeckú najvyššiu súťaž (DEL), kde sa výrazne presadil. Pozerali sme aj na jeho fyzické parametre, ale zároveň aj na to, že je silný na puku a vie hrať hokej. Nie je to len nejaký silový hráč. Z toho, čo bolo momentálne v ponuke, sa nám jeho voľba zdala najlepšia.

Meno hráča, ktorý Nitru opustí, nechcete prezradiť, ale tréner v nedávnom rozhovore pre My Nitra už niečo naznačil. Od Patricka Bajkova ste určite aj vy očakávali viac ako nulu v kolónke bodov a sedem mínusiek. *  

Keď sa mužstvu nedarí, tak sa na cudzincov pozeráte ako na prvých, pretože by mali tvoriť kvalitu. Jeho výkon nebol dostatočne zlý ani v príprave, boli sme trpezliví, ale ako som už povedal, vyjadríme sa k tomu v najbližšej dobe.

Rozprávali ste sa aj s ním, ako sa pozerá na vzniknutú situáciu?  *

Patrick Bajkov už mal skúsenosť s európskym hokejom, hral v kvalitnej druhej najvyššej švédskej lige. Z rovnakej súťaže prišiel do Nových Zámkov aj Troy Loggins, ktorému to sadlo. Bajkov prichádzal s rovnakými štatistikami, no nie vždy hráčovi sadne liga a nie každý ročník máte vydarený. Bohužiaľ, zatiaľ sa to nestretlo s našimi aj jeho predstavami.

* rozhovor vznikol v čase, keď bol Bajkov ešte hráčom Nitry

Tréner Antonín Stavjaňa a realizačný tím majú vašu plnú dôveru?

Áno, majú moju plnú dôveru.

V nedeľu (1. 10.) po piatom góle Zvolena do siete Nitry sa z tribún ozýval piskot. Navyše, cestu na štadión si našlo len 1 795 divákov, čo nie je v Nitre zvykom. Ako to vnímate?

Bohužiaľ, na Slovensku je to tak, že keď vyhrávate, tak aj na zimný štadión chodí viac divákov. Keď prehrávate, je ich menej. Samozrejme, že nás to neteší a boli by sme radšej, keby sme mali plné tribúny a ľudia by mali z hokeja radosť. Takéto veci sa však v športe stávajú. Nie sme z toho nadšení, a preto musí každý urobiť maximum, aby sme to zvrátili a aby si ľudia opäť našli cestu na štadión.

Úprimne, neobávali ste sa, že by mohol do vašej siete padnúť aj dvojciferný počet gólov?

Ten zápas sa nám absolútne nevydaril. Nastúpili sme doň po veľmi emočnom dueli so Slovanom, v ktorom sme podali veľmi slušný výkon, ale nepodarilo sa nám ho dotiahnuť do vydareného konca. Chalani to stretnutie so Zvolenom emočne nezvládli a nevyšlo im absolútne nič. Na druhej strane však musím pochváliť Zvolen, ktorý hral vynikajúco. Takýto konsolidovaný výkon som z jeho strany ešte asi nevidel.  

Vlani nakopol mužstvo príchod brankára Libora Kašika. Ako vás zatiaľ presvedčil svojimi výkonmi?

Okrem Tomáša Pobežala, ktorý má sedemnásť rokov a svojej úlohy v mužstve sa zhostil veľmi dobre, nemôžem za výkony pochváliť nikoho, takže sa to týka aj brankára Kašíka. Myslím si, že po šiestich kolách, ktoré máme za sebou, si je aj on sám vedomý, že to dokáže urobiť lepšie ako tomu bolo doteraz.

Už ste mi trocha nahrali na ďalšiu otázku. Aby sme neboli len negatívni, tak v pozitívnom svetle sa ukazuje Tomáš Pobežal.

Áno, on je zatiaľ jediné pozitívum tejto sezóny. Teším sa z toho, ale my potrebujeme zabrať ako mužstvo. Verím, že hráči, ktorí v mužstve sú, začnú hrať aspoň štandard, na ktorý majú.

Ako hodnotíte doterajšie výkony Samuela Bučeka?

Samuelovi určte nemôžeme uprieť snahu, do šancí sa dostáva a proti Slovanu mohol dať hetrik. Od neho sme očakávali, že začiatok sezóny nemáva až taký silný. V jeho prípade sa však vôbec neobávam, že výkony nebudú gradovať.

V drese New Jersey Devils sa v príprave výrazne hlási o slovo Šimon Nemec. Sledujete jeho počínanie v zámorí?

Samozrejme, že ho sledujeme. Veľmi nás jeho vydarené počínanie teší. Takéhoto hráča sa nedá nesledovať. Sme radi, že sme ho v Nitre mali a dopomohli mu k tomu, aby sa dostal do takéhoto veľkého hokeja. Veľmi mu prajem, aby sa už v tejto sezóne presadil v NHL. O tom, že si v profilige zahrá, nemám najmenších pochýb. Šimonovi, ale aj ďalším našim hráčom, ktorí sú momentálne v zámorí, držíme palce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport