Na hlavný obsah

Propalestínske zhromaždenie v Berlíne opäť sprevádzali násilnosti. Dav zapálil niekoľko áut a útočil na políciu

Davy sa zhromažďovali aj napriek zákazu propalestínskych manifestácií.

Propalestínske zhromaždenie v Berlíne opäť sprevádzali násilnosti. Dav zapálil niekoľko áut a útočil na políciu
Účastníci zakázanej propalestínskej demonštrácie odpálili v Berlíne pyrotechniku. Foto: TASR/AP

Štvrtkové (19. 10.) propalestínske zhromaždenie v Berlíne opäť sprevádzali násilnosti, dav zapálil niekoľko áut, útočil na políciu a skandoval antisemitské heslá. 

Polícia na sieti X uviedla, že zranených bolo niekoľko policajtov a tiež okoloidúcich. Vyhrotené propalestínske demonštrácie prežil Berlín už v noci na stredu (18. 10.), keď dvojica neznámych útočníkov hodila zápalné fľaše na židovské komunitné stredisko so synagógou.

Najviac dramatická situácia bola v berlínskej štvrti Neukölln, kde sa dav zhromažďoval od stredajšieho večera aj napriek zákazu propalestínskych manifestácií. Tento zákaz platí pre obavy z protiizraelských nálad. Časť účastníkov akcie hádzala po polícii fľaše, kamene či petardy a vykrikovala heslá na podporu Palestíny a urážky na Izrael.

Polícia uviedla, že dav zapálil niekoľko áut. Požiar sa rozšíril aj na strom, berlínska polícia následne chránila zasahujúcich hasičov. Podľa agentúry DPA zhoreli štyri autá a tiež jedna dodávka.

Ďalšie nočné propalestínske zhromaždenia sa konali okrem iného v Kassele či vo Frankfurte nad Mohanom. Kým v Kassele zostala manifestácia pokojná, vo Frankfurte sa rýchlo vyhrotila. Polícia tu dav rozohnala vodným delom.

Protesty v Nemecku vypukli po utorkovom výbuchu v nemocnici v pásme Gazy, kde podľa palestínskych úradov ovládaných radikálnym hnutím Hamas zomreli stovky ľudí.

Zatiaľ čo Hamas pripisuje zodpovednosť izraelskému bombardovaniu, Izrael tvrdí, že nemocnicu zasiahla palestínska raketa. Židovský štát, ktorý na svoju obhajobu predložil viacero videí a snímok, tiež spochybňuje počet obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet