Na hlavný obsah

Izrael zverejnil zábery, ktoré podľa neho dokazujú, že nestojí za výbuchom v nemocnici v Gaze

Izrael spochybňuje aj bilanciu obetí.

Izrael zverejnil zábery, ktoré podľa neho dokazujú, že nestojí za výbuchom v nemocnici v Gaze
Na snímke telá Palestínčanov zabitých pri výbuchu v nemocnici Al-ahlí. Foto: TASR/AP

Hnutie Hamas s určitosťou vedelo, že nemocnicu Al-ahlí v pásme Gazy v utorok (17. 10.) večer poškodila chybná palestínska raketa vystrelená na Izrael, rozhodlo sa však začať „globálnu mediálnu kampaň“, aby túto skutočnosť zakrylo, uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Armáda zverejnila zábery z dronu, z ktorých možno podľa nej vyvodiť, že Izrael za utorkovým výbuchom v nemocnici nestojí.

Izraelské spravodajské služby tiež podľa Hagariho disponujú odpočúvaním, na ktorom sa dvaja zástupcovia hnutia Hamas rozprávajú o chybnej rakete Islamského džihádu, ktorá nemocnicu zasiahla.

Pri utorkovom výbuchu podľa zdravotníckych úradov v oblasti, ktorú Hamas ovláda, zahynulo okolo 500 Palestínčanov. Aj túto bilanciu však Izrael spochybňuje; Hamas podľa Hagariho počet mŕtvych vedome umelo navyšuje, píše agentúra Reuters.

„Podľa našich spravodajcov Hamas zhodnotil správy o explózii, pochopil s úplnou istotou, že išlo o zlyhanie rakety Islamského džihádu. Následne sa rozhodol začať globálnu mediálnu kampaň, aby zakryl, čo sa naozaj stalo. Zašli aj tak ďaleko, že nadsadili počet mŕtvych,“ povedal Hagari novinárom podľa denníka The Times of Israel (ToI).

Zverejnené zábery z dronu izraelská armáda sprevádza vysvetlením, že jej vzdušné údery po sebe zanechávajú kráter. Pri nemocnici Al-ahlí však chýba. 

Požiar na priľahlom parkovisku a úlomky munície na okolitých, prevažne neporušených budovách podľa Izraelčanov podporujú záver, že explóziu spôsobila chybná raketa, ktorú sa pokúsil odpáliť palestínsky Islamský džihád z priestoru cintorína za nemocnicou.

„(Po výbuchu nemocnice) sme okamžite vykonali preskúmanie so všetkými relevantnými zložkami izraelskej armády,“ povedal Hagari novinárom. Hamas podľa neho vypálil salvu rakiet na Izrael o 18.15 h miestneho času.

O 44 minút neskôr podľa neho vypálil asi desať rakiet Islamský džihád, a to zo spomínaného cintorína za nemocnicou. „Približne v tej istej chvíli prišli správy o explózii nemocnice,“ dodal Hagari.

Armádny hovorca podľa Reuters uviedol, že za posledných 11 dní bolo z Gazy odpálených asi 450 rakiet, ktoré zlyhali a dopadli na iné miesto v enkláve bez toho, aby sa dostali cez hranicu s Izraelom.

Na tlačovej konferencii k téme bola podľa spravodajského webu BBC viditeľná nedôvera niektorých zahraničných novinárov voči vyhláseniam izraelskej armády.

Izrael bude informácie zdieľať

Hagari tiež dodal, že vyzbierané materiály Izrael bude zdieľať so Spojenými štátmi a každou ďalšou krajinou, ktorá ich bude chcieť vidieť. BBC uvádza, že tvrdenia izraelskej armády zatiaľ nie je schopná overiť a vec analyzuje s odborníkmi.

„Prečo by sme vám mali veriť?“ pýtal sa podľa BBC zástupca americkej stanice CNN a uviedol príklad, kedy izraelská vláda neprávom prisúdila vinu za úmrtie novinára palestínskym ozbrojencom. Hagari uviedol, že Izrael v minulosti niekedy „urobil závery príliš rýchlo“, ale „teraz si úrady dali načas, aby sa uistili, že „majú všetky fakty pohromade“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet