Na hlavný obsah

Pútnici chceli vycestovať do Svätej zeme, viacerí z nich sa však pre ozbrojený konflikt v Izraeli boja odletieť

Očakávajú, že cestovná kancelária im vráti peniaze.

Pútnici chceli vycestovať do Svätej zeme, viacerí z nich sa však pre ozbrojený konflikt v Izraeli boja odletieť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyše 50 pútnikov z Nitry chcelo cestovať na budúci týždeň do Izraela. Viacerí z nich už teraz hovoria, že do krajiny, kde je vojna, nepôjdu. Od cestovnej kancelárie žiadajú vrátenie peňazí alebo odloženie zájazdu. To odporúča aj ministerstvo zahraničných vecí.

Desiatky ľudí z Nitry majú na osemdňový pútnický zájazd do Izraela letieť v stredu (18. 10.) na budúci týždeň. Jedna z nich redakcii povedala, že sa tam bojí vycestovať.

„Neviem si sama predstaviť, že by som mala spolu s dieťaťom odletieť do krajiny, kde momentálne prebiehajú boje a človek nevie, čo sa stane o päť minút,“ povedala pani Jarmila, ktorá sa prihlásila na zájazd.

Cestujúcich v reportáži oslovil redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Od soboty, samozrejme, všetci pozorne sledujeme situáciu a ľudia sa aj pýtajú, čo bude nasledovať. Čakáme na oficiálne vyjadrenie cestovnej kancelárie,“ priblížil kňaz a spoluorganizátor púte Jozef Tomica.

Ľudia v prípade stornovania zájazdu očakávajú vrátenie peňazí. Za pútnický zájazd každý zaplatil zhruba 800 eur.

„Sa budeme riadiť nariadeniami a nejakými vyhláseniami kompetentných orgánov, či už v Izraeli, alebo na Slovensku. Pokiaľ tie nezrušia, neobmedzia cestovanie do Izraela, tak pre cestovnú kanceláriu nie je dôvod zrušiť takýto zájazd,“ vyjadril sa k situácii prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes.

Asociácia však dodáva, že v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie sú cestovné kancelárie ochotné plánované zájazdy odložiť. K tomu vyzýva aj ministerstvo zahraničných vecí.

Kňaz popísal situáciu v Betleheme

„V tomto kontexte považujeme za obzvlášť nezodpovedné konanie niektorých cestovných kancelárií, ktoré podľa dostupných informácií naďalej plánujú realizovať zájazdy do krajiny. Chceme však dôrazne apelovať na zodpovednosť a zdravý rozum,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Matúš Dávid.

„Ja sa na to spolieham, že Izrael nevpustí turistov tam, kde je riziko. A drží ich ďaleko od týchto miest. No môže vždy prekvapiť niečo nečakané,“ povedal katolícky kňaz a sprievodca pútnikov Marián Gavenda.

Slovenský katolícky kňaz, ktorý je od minulej stredy na púti v Izraeli, redakcii popísal aktuálnu situáciu v Betleheme.

„To mesto je poloprázdne. Ale necítime, že by sa nejako bojovalo tu. Doobeda sme boli v Betánii a v Jerichu. Včera sme tiež chodili. Cesty niektoré sú už odstavené. Teraz budeme čakať na odvoz,“ opísal. Ak sa im podarí, domov pocestujú v stredu (11. 10.) vládnym špeciálom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko