Na hlavný obsah

Hamas vypálil rakety na Jeruzalem, záchranári hlásia niekoľko ranených

V meste sa rozozneli sirény.

Zatiaľ nespresnený počet rakiet vypustilo v pondelok (10. 10.) na Jeruzalem palestínske hnutie Hamas. Podľa jeho vyhlásenia malo ísť o odvetu za izraelské útoky na civilné obydlia v pásme Gazy.

V Jeruzaleme sa rozozneli sirény a denník Haarec s odvolaním sa na zdravotnícku službu Magen David Adom informoval o deviatich zranených. Podľa fotografií zdieľaných na sieti X tiež utrpela poškodenie mešita v osade neďaleko Jeruzalema.

Izraelská armáda rozsiahlymi náletmi v pásme Gazy odpovedá na sobotňajší (7. 10.) útok Hamasu, pri ktorom podľa médií zahynulo vyše 800 Izraelčanov a desiatky ľudí ďalších národností.

Premiér Izraela Benjamin Netanjahu v televíznom prejave vyzval obyvateľov Gazy na opustenie oblastí, ktoré Hamas využíva, keďže Izraelčania podľa neho tieto miesta „premenia na sutiny“. Palestínčanov v pásme Gazy podľa pondelkovej bilancie zahynulo vyše 560.

Izrael považuje celý Jeruzalem za svoju metropolu. Palestínčania žiadajú pre svoj budúci štát za hlavné mesto jeho východnú časť, ktorú Izraelčania obsadili v šesťdňovej vojne v roku 1967 a anektovali ju.

Mnoho desaťročí trvajúce spory o mesto sú častou rozbuškou vo vzájomných vzťahoch. Napokon aj sobotňajšiu operáciu vysvetľovali lídri Hamasu ako odplatu za izraelské „znesvecovanie“ mešity al-Aksá na Chrámovej hore v Jeruzaleme.

Izrael teraz povolal do zbrane okolo 300-tisíc záložníkov, najviac v histórii krajiny. Jeho ozbrojeným zložkám sa podľa oficiálnych vyhlásení za posledné dva dni podarilo v oblastiach pri hraniciach pásma Gazy obnoviť kontrolu.

Izraelská vláda okrem náletov v pásme Gazy zrejme plánuje odpovedať aj rozsiahlou pozemnou operáciou. Na juhu Izraela sa už podľa agentúry DPA zhromaždilo vyše 100-tisíc rezervistov. Spojené štáty podľa serveru BBC News očakávajú, že Izrael akciu začne do 48 hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet