Na hlavný obsah

Radikálny republikán Gaetz navrhol mimoriadne hlasovanie o odvolaní K. McCarthyho

Obvinil ho, že pracuje v prospech demokratického prezidenta Bidena.

Radikálny republikán Gaetz navrhol mimoriadne hlasovanie o odvolaní K.  McCarthyho
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Kevin McCarthy. Foto: TASR/AP

Americký radikálny republikánsky poslanec Matt Gaetz navrhol mimoriadne hlasovanie o odvolaní šéfa Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho, zvoleného za rovnakú stranu.

Gaetz na pondelkovom (2. 10.) rokovaní Kongresu obvinil McCathyho, že pracuje v prospech demokratického prezidenta Joea Bidena. Anie v prospech vlastnej Republikánskej strany, napísala dnes agentúra AP.

Rozpory medzi Gaetzom zvoleným za Floridu a McCarthym sa vyostrili cez víkend, keď predseda snemovne nečakane prišiel s návrhom prechodného rozpočtu, a vystavil tak demokratov tlaku na jeho prijatie. Zákon o núdzovom financovaní federálnej vlády na najbližších 45 dní nakoniec na poslednú chvíľu prešiel. McCarthy ale teraz za svoju ústretovosť voči demokratom čelí rastúcej kritike radikálnych členov vlastnej strany.

Hlasovanie o McCarthym môže podľa AP skončiť dvoma spôsobmi. Buď sa McCarthy stane prvým speakerom, ktorý bude takto odvolaný alebo z hlasovania vyjde posilnený a bude mať väčšiu váhu pri ďalšom vedení tesnej väčšiny. Samotný Gaetz ale priznal, že jeho návrh má len minimálnu šancu na úspech.

McCarthyho zvolila Snemovňa reprezentantov do svojho čela tento rok v januári po dlhých 15 kolách hlasovania. To sprevádzalo zákulisné rokovania, na ktorých McCarthy pristúpil na rad požiadaviek radikálneho krídla vlastnej strany. Jedným z týchto ústupkov je napríklad opatrenie, že ktorýkoľvek jeden člen komory môže vyvolať hlasovanie o jeho odvolaní.

Na druhej strane januárové dlhé hľadanie osoby, na ktorej by sa zhodli republikáni aj demokrati, naznačuje, že vidina hľadania ďalšieho predsedu snemovne, ktorý by bol prijateľný pre oba tábory, predstavuje tŕnitú cestu v čase, keď USA riešia iné témy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet