Na hlavný obsah

Rok 2022 si pýta svoju daň: Tento rok prší oveľa viac ako vlani, no dopady minuloročného sucha to nezmiernilo

Pôda je extrémne vysušená.

Rok 2022 si pýta svoju daň: Tento rok prší oveľa viac ako vlani, no dopady minuloročného sucha to nezmiernilo
Ilustračná snímka uschnutých slnečníc. Foto: RTVS

Tento rok prší oveľa viac ako vlani. Dopady sucha, ktoré za sebou zanechal rok 2022, to nezmiernilo. Pôda je podľa klimatológov extrémne vysušená. Zhodnotili to na stretnutí s pracovníkmi v teréne v Palárikove.

Pestovateľovi na Záhorí vyschlo asi 20 percent úrody. To je výsledok suchej pôdy pod kukuricou, ktorú RTVS pestovateľ ukazoval v júli. A to tento rok pršalo paradoxne viac ako vlani. Extrémne suchý rok 2022 si však stále pýta svoju daň. Pôda je taká presušená, že ani ďalší rok dažďa jej nepomohol.

“V roku 2022 bolo extrémne sucho, ktoré veľmi zaťažilo prírodu. Tie zrážky padajú do vysušeného prostredia a tá voda namiesto toho aby vsakovala do hlbších vrstiev pôdy, tak ona po povrchu odteká bez úžitku,“ uviedol klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

Vplyvom sucha sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Väčším problémom je chýbajúci sneh. Napríklad v Nitre tento rok nezaznamenali ani jeden celý deň so snehovou pokrývkou.

“V minulosti to na Slovensku bolo tak, že padal sneh a topil sa až na konci zimy. To bola tá potrebná vlaha, ktorá nám tu teraz na jar chýba,“ vysvetlil Faško.

“Nielen južné oblasti sú kritické z hľadiska sucha, ale aj oblasti horské. Napríklad Orava, ktorá sa považuje za bohatú na vlahy zaznamenáva aj významné suchá,“ spresnila klimatologička SHMÚ Lívia Labudová.

Sucho trvá pridlho

Sucho trvá príliš dlho a nielen v lete ako to bývalo ešte pred 30 rokmi. Bežným sa stáva jarné aj jesenné sucho. Odnášajú si to plodiny, zelenina, ovocie, ale aj lesy. Ak ste sa v nich toto leto prechádzali, mohli ste vidieť hnedé jesenné listy už v júli.

“Na bukoch, na brezách, asi najviac postihnutou drevinou je smrek. Je najnáročnejší na vlahu, v niektorých oblastiach dokonca až vyschýnajú,“ opísal riaditeľ výrobno-technického úseku Lesy SR Tomáš Čuka.

Lesníci sú pre klimatológov reportérmi v teréne. Vzájomne sa informujú o tom, aké má sucho dosahy a ako sa s ním naučiť existovať.

“Veľa sa toho so suchom ako takým nedá robiť, ale dajú sa prispôsobiť reakcie. Napríklad nesadiť stromčeky v čase sucha,“ dodala manažérka projektu Clim4Cast Katarína Mikulová.

Predpovede na ďalšie roky priaznivé nie sú. Do konca storočia by malo teplých dní pribudnúť, prinesú ešte viac sucha. Týkať sa to bude celej Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny