Na hlavný obsah

Rómovia z Telgártu, ktorých rozsiahly požiar obral o strechu nad hlavou, stále žijú v provizórnych stanoch

Kontajnerové mestečko im zatiaľ nevybudovali.

Rómovia z Telgártu, ktorých rozsiahly požiar obral o strechu nad hlavou, stále žijú v provizórnych stanoch
Provizórne stany pre Rómov z osady v Telgárte, ktorí prišli pre požiar o strechu nad hlavou. Foto: RTVS

Sto Rómov v Telgárte žije po požiari vo veľkokapacitných stanoch už takmer tri mesiace. Kontajnerové mestečko im vybudujú až o niekoľko týždňov. Na Horehroní medzitým začalo snežiť aj mrznúť.

Obyvatelia jednej z rómskych osád v obci Telgárt pod Kráľovou hoľou sa obávajú, čo s nimi bude. Od polovice júla bývajú vo veľkokapacitných vojenských stanoch. Obec musela začiatkom týždňa nájsť provizórne riešenie, kam umiestnia aspoň deti.

„Vďaka kresťanskému spoločenstvu a pastorovi, ktorý tu pôsobí, bolo umožnené, aby deti boli umiestnené v unimobunkách, ktoré majú a vlastnia, a boli v teple. Takže všetky tieto deti boli v teple,“ uviedol starosta Telgártu Jozef Štajer.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Martina Beshirová:

Ministerstvo vnútra poskytlo obci centrálu na zabezpečenie vykurovania. Samospráva sa však rozhodla, že nateraz obyvateľom radšej ponúkne nocľah v požičaných unimobunkách alebo v komunitnom centre.

„Skĺbili sa tu viaceré faktory – mimoriadna situácia, neriešenie rómskej problematiky dlhé desaťročia. A tie faktory spôsobili, že to trvá takto dlho. Ak všetko pôjde dobre, v priebehu dvoch až troch týždňov tu bude vybudované kontajnerové mestečko,“ priblížil prednosta Okresného úradu v Brezne Ondrej Filipiak.

Vláda schválila na nákup unimobuniek 390-tisíc eur. Obec však musí pripraviť pozemky a všetky potrebné materiály, aby mohla podať žiadosť. Ide však len o dočasné riešenie na dva alebo tri roky.

K požiaru v jednej z osád došlo v polovici júla. Zhorelo osem chatrčí, ďalšie ostali poškodené. O život prišiel jeden muž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny