Na hlavný obsah

V jazerách na Orave má byť nadbytok jedovatého chrómu: Rybári si tam chytajú ryby, prípad riešia inšpektori

Rybárska organizácia z Dolného Kubína s rozborom vody nesúhlasí.

V jazerách na Orave má byť nadbytok jedovatého chrómu: Rybári si tam chytajú ryby, prípad riešia inšpektori
Párnické štrkoviská. Foto: RTVS

Rybári na Orave sa sporia o kvalitu vody. V Párnických štrkoviskách má byť nadbytok jedovatého chrómu. Aj napriek tomu tam rybári naďalej chytajú a konzumujú ryby. Prípadom sa zaoberajú inšpektori, aj ministerstvo životného prostredia.

Marek Plančo sa venuje rybárčeniu na Orave viac ako desať rokov. Na párnických štrkoviskách si všimol nezvyčajný úhyn rýb. Z vôd odobral vzorky a odniesol ich na rozbor do Veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne.

„Ostal som veľmi prekvapený. Pomaly šesťsto násobne prekročený limit chrómu. Ryby sa papajú a keby vedeli tí rybári, čo všetko tie ryby obsahujú, asi by to nejedli, skonštatoval člen Rybárskej stráže Marek Plančo.

Znečisteniu Párnických štrkovísk sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Miestna organizácia si urobila vlastnú zvorku

S výsledkami rozboru vody nesúhlasí Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Dolnom Kubíne. Oslovili preto akreditované pracovisko v Žiline.

„My ako miestna organizácia sme si urobili vlastnú vzorku vody, kde výsledky vyšli nula percent neistoty vody, takže voda je v poriadku,“ informoval hlavný hospodár miestneho rybárskeho zväzu Tibor Ferjančík. Situáciou sa začali zaoberať aj kontrolóri Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

„Naším šetrením bolo zistené, že vody pochádzajúce zo štrkovísk vysoko prekračujú povolenú hranicu chrómu. Zároveň sme zistili, že na okolitých účelových komunikáciách sa nachádza materiál, ktorý podľa jeho charakteru môžeme považovať za trosku z výroby ferozliatin,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

Obľúbená rybárska vodná plocha vznikla umelo. Voda sa zdržiava v jamách, ktoré tu zostali po ťažbe štrku. Hneď vedľa boli v minulosti Oravské ferozliatinárske závody, ktoré vytvorili skládku odpadu z výroby ferozliatín. Jedovatú trosku tu umiestňovali od roku 1953 do polovice 90. rokov minulého storočia.

„Spoločnosť OFZ sa prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti ESI skládku pokúsila sanovať, žiaľ, tento zámer narazil na odpor enviro aktivistov a nebol zrealizovaný. Momentálne je skládka vo vlastníctve správcu konkurznej podstaty spoločnosti ESI,“ informoval generálny riaditeľ OFZ, a. s. Branislav Klocok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny