Na hlavný obsah

Saudská Arábia potvrdila záujem organizovať MS vo futbale v roku 2034

Šampionát by sa pravdepodobne konal v novembri a decembri.

Saudská Arábia potvrdila záujem organizovať MS vo futbale v roku 2034
Trofej pre víťaza majstrovstiev sveta vo futbale. Foto: Twitter

Zástupcovia zo Saudskej Arábie v pondelok oficiálne vstúpili do boja o organizáciu futbalových majstrovstiev sveta v roku 2034. Predstaviteľom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) doručili list, v ktorom potvrdili záujem hostiť najlepšie futbalové výbery z celého sveta.

Keďže federácia počas minulého týždňa rozhodla, že svetový šampionát v roku 2030 sa uskutoční v šiestich krajinách z troch kontinentov, do boja o ďalšie MS môžu vstúpiť iba krajiny z Ázie alebo Oceánie. Do hry by mohla vstúpiť aj Austrália po tom, ako v lete 2024 spolu s Novým Zélandom úspešne organizovala majstrovstvá sveta žien.

Cieľom kandidatúry je odomknúť nové futbalové príležitosti

Ostatný svetový šampionát mužov hostil vlani Katar, ďalšie MS sa uskutočnia v Severnej Amerike v roku 2026. Keďže o ďalšie štyri roky sa do turnaja zapoja krajiny z Európy, Afriky aj Južnej Ameriky, šancu tak dostanú iba záujemcovia zo zostávajúcich kontinentov.

Iba minulý týždeň padol verdikt, že MS 2030 sa začnú v Uruguaji, Paraguaji a Argentíne, pokračovať potom budú v Španielsku, Portugalsku a Maroku. FIFA vzápätí rozhodla, že záujemcovia o MS 2034 musia do konca októbra prejaviť formálny záujem a do konca novembra doručiť podpísané dokumenty, súčasťou ktorých bude aj záruka miestnej vlády.

Saudská Arábia, ktorá pripomína podporu viac ako tretiny členských federácií, bude v roku 2027 hostiť Ázijský pohár a spĺňa požiadavky FIFA, aby mala aspoň štrnásť štadiónov a aspoň polovica z nich musí mať kapacitu minimálne 40-tisíc miest. Austrália tento predpoklad aktuálne nespĺňa.

Podľa futbalových predstaviteľov zo Saudskej Arábie je cieľom kandidatúry „odomknúť nové futbalové príležitosti na všetkých úrovniach a záväzok podporovať rast hry vo všetkých kútoch sveta“.

Dejisko MS 2024 by FIFA mala vyhlásiť už v druhej polovici budúceho roka. Rozhodovať bude 37-členná Rada FIFA na čele s prezidentom federácie Giannim Infantinom. Ten udržiava blízke väzby s korunným princom Mohamedom bin Salmánom. Ak by sa svetový šampionát o jedenásť rokov konal v Saudskej Arábii, konal by sa podobne ako ten ostatný pravdepodobne v novembri a decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport