Na hlavný obsah

Sedemdesiatnička z Talianska sa súdila so svojimi synmi. Žiadala, aby sa vysťahovali zo spoločnej domácnosti

Súd nakoniec vyhrala.

Sedemdesiatnička z Talianska sa súdila so svojimi synmi. Žiadala, aby sa vysťahovali zo spoločnej domácnosti
Ilustračná snímka rúk seniorky. Foto: Unsplash

Dospelé deti sa nemôžu donekonečna spoliehať na pomoc svojich rodičov a na to, že môžu zostať v ich domácnosti. Uviedol to súd v Taliansku, ktorý sa zaoberal žalobou o vysťahovanie. Podala ju 75-ročná matka proti svojim dvom synom vo veku 40 a 42 rokov.

Súd rozhodol, že požiadavka ženy, aby sa jej synovia vysťahovali z jej domu, je oprávnená a musí sa tak stať do polovice decembra. Informovala o tom vo štvrtok (26. 10.) talianska tlač.

Spor sa týkal trojice, ktorá spolu žije v meste Pavia na severe Talianska. Podľa tlače matka opakovane naliehala na svojich synov, aby si našli iné bývanie. Keď sa výzvy nestretli s požadovanou odozvou, rozhodla sa podniknúť právne kroky. Žena tiež tvrdila, že synovia neprispievajú na spoločnú domácnosť ani sa nezúčastňujú na upratovaní a iných prácach.

Sudkyňa dala matke za pravdu. Podľa nej právo synov na to, nechať sa matkou hostiť v jej domácnosti, nemá vzhľadom na ich vek opodstatnenie. Podľa súdu v talianskom práve neexistuje žiadne ustanovenie, ktoré by dospelému potomkovi dávalo právo žiť v dome svojich rodičov bez ich súhlasu. Obaja muži sa podľa rozsudku majú do dvoch mesiacov vysťahovať.

Takéto spory v Taliansku nie sú zriedkavosťou

Takéto rodinné spory nie sú v Taliansku zriedkavé. V krajine potomkovia opúšťajú rodičovský dom v priemernom veku 30 rokov, vyplýva z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat za rok 2022.

Muži tak v Taliansku robia neskôr, s priemerným vekom takmer 31 rokov, ako ženy, ktorých priemer je približne o dva roky nižší. V Európskej únii je priemer u oboch pohlaví 26,4 roka.

Okrem Talianska vykazujú hodnoty nad 30 rokov aj Portugalsko, Slovinsko, Malta, Španielsko, Slovensko, Grécko, Bulharsko a Chorvátsko, kde je priemerný vek, v ktorom potomkovia opúšťajú rodičovskú domácnosť, najvyšší spomedzi krajín EÚ – 33,4 roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet