Na hlavný obsah

Sladké maliny a veľké tekvice: Teplý október sa postaral o dobrú úrodu, samozber je v plnom prúde

Zberať maliny možno do vtedy, kým neprídu mrazy.

Sladké maliny a veľké tekvice: Teplý október sa postaral o dobrú úrodu, samozber je v plnom prúde
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nezvyčajne teplý október praje záhradkárom. Pochvaľujú si ho aj na ovocnej farme pri Trenčíne. Ľudí láka jesenný samozber malín a tekvíc.

„Ako je vidieť, tak stále máme čo oberať, ale je tu veľa nezrelých bledých. Za pár dní dozrejú, budúci týždeň sa budú zas tie oberať,“ povedal pestovateľ ovocia a zeleniny v Trenčíne Adrián Haman.

Maliny si ľudia chodia zbierať na džem, dreň či len tak na rýchly konzum. Oproti letu majú neraz kríky len sami pre seba. „Veľa ľudí ich práve chváli, že v tomto období mať malinu, čo aj chutí, je výnimočné. Tá sladkosť je veľmi dobrá,“ dodal Haman.

Na úrodu malín sa bol pozrieť redaktor RTVS:

Ako dlho potrvá samozber malín závisí od počasia. Mali sezóny, keď ľudia oberali plody ešte v novembri. „Plody by sa dali zbierať myslím až do Vianoc, pokiaľ nepríde pod mínus päť, to ukončí rastliny,“ priblížil Haman.

Pre záujemcov pripravili aj veľkoplodé tekvice, ich samozber už taký ľahký nie je. „Narástli nejaké moc obrovské. Ja predpokladám že majú na betón cez 30 kilogramov. Požičiame im fúrik. Máme aj klasiky, hokaidá, maslové, na varenie, pečenie,“ opísal Haman.

Pre priaznivé počasie im pekne zarodil aj cukrový hrášok. Darí sa aj inej rastline, ktorá však na tanieri neskončí. „Toto, čo vidíme za nami je biela horčica. Sadí sa ako zelené hnojivo, zmulčuje sa, zaorie. Tým nemusíme používať priemyselné hnojivá, silice zároveň dezinfikujú pôdu,“ vysvetlil Haman.

Horčica ako hnojivo poslúži na jar pod výsadbu nových jahôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny