Na hlavný obsah

Užite si posledné teplé dni tohto mesiaca, prichádza výrazné ochladenie

Podľa SHMÚ nebude len krátkodobé.

Užite si posledné teplé dni tohto mesiaca, prichádza výrazné ochladenie
Muž s dáždnikom. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Meteorológovia varujú pred výraznou zmenou počasia na území Slovenska. „Sobota (14. 10.) bude posledným mimoriadne teplým dňom tohto mesiaca,“ povedal pre RTVS meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Zaujec.

Sobota podľa neho prinesie málo oblačné, ale celkom slnečné počasie s teplotou vzduchu od 20 do 25 stupňov Celzia. „Nevýrazný studený front v noci na piatok (13. 0.) síce prinesie aj zrážky, ale na teplote sa takmer vôbec neprejaví. Za ním totiž cez strednú Európu prejde od juhozápadu ďalší teplý front a rýchlo tak obnoví prílev teplého vzduchu do našej oblasti,“ potvrdil jeho slová SHMÚ na facebooku.

Výrazné ochladenie očakáva v nedeľu (15. 10.), kedy bude cez strednú Európu, a teda aj Slovensko, postupovať výrazný a rozsiahly studený front. „Prinesie dážď, prehánky a vo vysokých polohách aj sneženie, ale aj citeľné ochladenie,“ uviedol pre RTVS Zaujec.

Nedeľné teplotné maximum by podľa neho malo dosiahnuť už len jedenásť až šestnásť stupňov Celzia, v severných regiónoch Slovenska teplota nepresiahne desať stupňov Celzia. „Ide o ochladenie o zhruba desať až dvanásť stupňov Celzia,“ dodal meteorológ.

S vysokou pravdepodobnosťou tak podľa SHMÚ nepôjde len o krátkodobé ochladenie, ale pretrvá dlhšiu dobu. „To potvrdzujú aj pravdepodobnostné scenáre, dokonca len s malou neistotou, čo sa na tak vzdialené obdobie 7-8 dní vopred nevyskytuje často. Tie najextrémnejšie scenáre neskôr predpovedajú aj zosilnenie ochladenia,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko