Na hlavný obsah

Slovenské orechy sa stávajú vzácnosťou. I keď je úroda dobrá, pre celú krajinu nestačí

V Nových Zámkoch ich oberajú špeciálnym strojom.

Slovenské orechy sa stávajú vzácnosťou. I keď je úroda dobrá, pre celú krajinu nestačí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Začala sa sezóna vlašských orechov. Úroda je dobrá, no pre celé Slovensko nestačí. Zo zahraničia dovážame takmer tisíc ton ročne. A to ešte pred niekoľkými rokmi rástli orechové stromy na každom kroku.

Takto vyzerá zber orechov v 60-hektárových sadoch v Nových Zámkoch. Špeciálny stroj otrasie 400 stromov za hodinu. Opakuje to trikrát, aby popadali všetky dozreté orechy.

„Uchopí kmeň stromu, následne zapne hydrauliku a vibrátor, ktorý to strasie,“ opísal zber orechov veľkopestovateľ vlašských orechov Andrej Višňovský. Zo zeme ich potom pozbiera malý kombajn a putujú do čističky, kde ich niekoľkokrát premyjú, roztriedia a vysušia.

Úrode orechov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Počasie tento rok prialo, úroda je dobrá, no zďaleka nestačí. Na celom Slovensku dopestujeme asi 34 ton vlašských orechov. Aby sme boli sebestační, potrebujeme minimálne 30-krát toľko. Nebyť dovozu z Kalifornie či zo Srbska, pre všetkých Slovákov by sa orechy neušli.

„Kým ešte v roku 2018 sme dovážali orechy v množstve cca 500 ton, len za rok 2021 ten dovoz orechov bol okolo 950 ton,“ informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Slovenské orechy sú vzácnosťou

Slovenské vlašské orechy sú už na trhu vzácnosťou. Odráža sa to aj na ich cene. Za kilogram lúpaných orechov zaplatíme niekde aj 15 eur.

„Dopestovať kvalitný dobrý orech niečo stojí. Veľa pestovateľov aj v minulosti, aj dnes sa domnievalo, že orech rastie všade. Nie je to tak. Ten strom vyžaduje intenzívnu závlahu, intenzívnu výživu,“ priblížil Višňovský.

Úsilie pestovateľov navyše každý rok ničí malá muška vrtivka orechová. Zelené orechy mení na čiernu kašu. Odradila už veľa pestovateľov aj malých záhradkárov. Bojovať s ňou je mimoriadne ťažké, treba špeciálne postreky a veľa trpezlivosti.

„Myslím, že okolo piatich až šiestich percent plodov máme poškodených aj my. Ale ja sa domnievam, že veľkopestovatelia orechov technológiu manažment vrtivky zvládli všetci dokonale. V malých podmienkach striekať jeden strom je veľmi náročné,“ dodal Višňovský.

Vlašský orech zohrával v našom jedálničku odjakživa veľkú rolu. Budúcnosťou by mohlo byť vysádzanie nových odrôd, ktoré sú odolné proti vrtivke aj plesniam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika