Na hlavný obsah

Tohtoročná úroda je výrazne lepšia ako vlaňajšia. Darilo sa najmä štyrom plodinám

Výnosy z hektára sa však zvýšili a prekročili päťročný priemer.

Tohtoročná úroda je výrazne lepšia ako vlaňajšia. Darilo sa najmä štyrom plodinám
Žatva kukurice na siláž pri obci Choňkovce. Foto: TASR/Roman Hanc

Úroda kukurice či zemiakov bude tento rok výrazne vyššia než vlani. Oproti predchádzajúcim rokom zaostáva, keďže farmári ich pestovali na menšej ploche. Výnosy z hektára sa však zvýšili a prekročili päťročný priemer.

Po minuloročných slabých hodnotách stúpli aj pri slnečnici. Medziročný rast je pritom očakávaný aj pri úrode technickej cukrovej repy, a to o vyše pätinu. Vyplýva to z najnovšieho odhadu Štatistického úradu SR.

Tretí odhad úrody 2023 - priemerné výnosy.
Tretí odhad úrody 2023 – priemerné výnosy.Foto: Štatistický úrad SR

Celková produkcia druhej najpestovanejšej plodiny na Slovensku, kukurice na zrno, by mala podľa nového odhadu dosiahnuť takmer 1,07 milióna ton. Medziročne tak úroda stúpne o 56 percent. A to aj napriek výraznému úbytku osiatej plochy.

Medziročne vyšší objem úrody sa očakáva aj pri kukurici a jej miešankách na zeleno a siláž. Z výmery porovnateľnej s vlaňajškom predpokladajú producenti celkový výnos vo výške viac ako 1,8 milióna ton, čo je o vyše 16 percent viac ako v minulom roku.

Mierne nahor poľnohospodári korigovali aj odhady celkovej úrody ostatných zemiakov (bez skorých zemiakov). Ich tohtoročná produkcia v celkovom objeme 122-tisíc ton by mala byť približne o 28,6-tisíca ton väčšia než vlani.

Úroda slnečnice by podľa tretieho odhadu mala byť o trochu nižšia než sa predpokladalo v auguste. Celkový objem produkcie mierne presahujúci 169-tisíc ton by však mal dosiahnuť približne úroveň minulého roka. A to aj napriek výraznému medziročnému poklesu osiatej plochy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika