Na hlavný obsah

Slovenskej pošte narástli náklady, chystá preto zdražovanie svojich služieb

Detailný návrh nového cenníka zatiaľ nezverejnila.

Slovenskej pošte narástli náklady, chystá preto zdražovanie svojich služieb
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poštovné by malo od nového roka zdražieť o viac ako jedenásť percent. Navrhuje to Slovenská pošta. Argumentuje tým, že jej narástli náklady na poskytovanie produktov a služieb. Návrh je v pripomienkovom konaní.

Slovenská pošta detailný návrh nového cenníka zatiaľ nezverejnila. Bežný list do 50 gramov dnes poštári doručujú za 0,90 eura, ale ak ho zákazník pošle prvou triedou, stojí to 1,20 eura. Takto je to od marca tohto roka.

Ceny poštovného schvaľuje Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Ak by návrh prešiel, znamenalo by to, že si na pošte priplatíme v priemere 0,16 eura.

„Síce pôsobíme na liberalizovanom poštovom trhu, ale Slovenská pošta, ako jediný subjekt podľa tejto poštovej licencie, musí doručiť list do každého kúta krajiny. Aj tam, kde sa to iným subjektom jednoducho ekonomicky neoplatí,“ uviedla vedúca odboru komunikácie Slovenskej pošty Jana Lukáčová.

Drahšiemu poštovnému sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Zdraženie ešte nemusí byť definitívne, čaká sa na pripomienky. „Legislatívny proces už začal. Nasledovať budú medzirezortné pripomienkovanie, vyjadrenia ústredných štátnych orgánov, až následne úrad rozhodne o cenovej úprave,“ vysvetlila hovorkyňa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií Adriana Volfová.

Slovenská pošta dáva klientovi na výber, či bude využívať lacnejšie elektronické služby, alebo sa prikloní k tradičným poštovým službám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika